top of page

Kas ma olen liiga vana, et uut keelt õppida?




Kuigi Speakly programmis on palju inspireerivaid 70-, 80- ja isegi 90-aastaseid õppijaid, kes oma keeleoskust parandavad, ei kujuta sa ettegi, kui palju on selliseid 50- ning 40-aastaseid õppijaid, kes ütlevad, et nad on uue keele õppimiseks lihtsalt liiga vanad. Tavaliselt ütlevad nad: "Minu aju ei võta lihtsalt uut informatiooni enam vastu - ma olen selle jaoks liiga vana." Tegelikult näitavad aga uuringud, et laste ning täiskasvanute õppimise tulemuslikkus ei olegi niivõrd erinev, kui seda arvata võiks. 😉


Nii et sukeldume koos sellesse teemasse, et sul oleks argumente, tänu millele veenda oma lähedasi uue keele õppimise väljakutse vastu võtma.



Millegi uue õppimine kõrgemas eas


Kuigi lapsed õpivad loomulikult kiiremini, kui täiskasvanud, ei tähenda see, et õppimine kohe seepärast palju efektiivsemaks muutub. ☝️


Kuigi täiskasvanute neuroplastilisus - mis näitab kuivõrd avatud on aju muutusteks ja millegi uue omandamiseks - on väiksem kui lastel, on täiskasvanutel paremad õppimisoskused, aja kasutuse oskused ning mõtestamise võime ning see kõik teeb õppimise palju efektiivsemaks.


Seega on lõpuks pilt üsna võrdne, kuna täiskasvanuna on sul oskused enese motiveerimiseks, vigade leidmiseks ja nende parandamiseks, uute teadmiste struktureemiseks ning keeleõppele teadlikult lähenemiseks.


See on veelgi enam tõsi, kui räägime keeleõppeprogrammidest nagu Speakly, mis kasutavad erinevaid tehnikaid, et õppimine oleks lihtne ning teevad tasa kõik vajakajäämised võrreldes laste õppimisvõimega. 🚀


Kõike seda arvesse võttes võime järeldada, et täiskasvanuna õppimine on niisama efektiivne kui lapsena uue keele omandamine.



Meil kõigil on pidevalt kiire


Meil kõigil on pidevalt kiire ning uuringud näitavad, et kui täiskasvanud ütlevad, et nad on millegi uue õppimiseks liiga vanad, siis tegelikult ütlevad nad ühte järgnevatest asjadest:

  • "Mul ei ole neid uusi oskuseid ellujäämiseks vaja ning ma saan ilma nendeta hakkama."

  • "Mul on palju teha ning millegi uue õppimine ei ole minu jaoks prioriteet."

  • "Täiskasvanuna ei eelda ühiskond enam, et ma peaks ennast pidevalt arendama ning seepärast saan ma rahulikult mitte midagi uut õppida."

Seega tulenevad säärased olukorras peamiselt tundest, et areng ei ole mind ümbritseva keskkonna poolt eeldatud, seega ma ei pea sellele energiat raiskama.



Mida uue keele "õppimine" tegelikult tähendab?


Lisaks eelnevale on meile ka maast madalast õpetatud, et uue keele õppimine võtab aega aastaid ning selline uskumus on saanud niivõrd normaalseks, et inimesed ei julgegi uue keele õppimisega peale hakata. ☝️


See on ju ka loogiline - kui näed, et eesmärk on liiga suur või liiga kaugel, siis on esimest sammu väga raske teha.


Kahjuks on see miski, mis on meile koolisüsteemi poolt täiesti pahaaimamatult sisse programmeeritud ning see tekitab inimestes suurt hirmu uute keelte õppimise ees. Peamiselt tuleneb see asjaolust, et koolides keskendutakse keeleõppes vigadele ning mitte eduelamuse tekitamisele. Lisaks saad lugeda sellest blogipostitusest.


Tegelikult aga peaksime me ümber mõtlema selle mida "uue keele ära õppimine" meie jaoks tähendab. Üle kuue aasta pikkused uuringud näitavad selgelt, et inimesed vajavad suuremas ossa päris-elu olukordades hakkama saamiseks vaid umber 1200 võõrkeelset sõna. 😉


Kui sa nüüd eeldad, et õpid iga päev kümme uut süna (mis võtab aega umbes 20-30 minutit), siis õpid selgeks 1200 sõna vaid nelja kuuga. Loe lähemalt Speakly metodoloogia kohta sellest blogipostitusest.


Kui paned end eesmärgi ette, mille saavutamise järel suudad igapäevastes olukordades suures osas hakkama saada vaid neljakuise õppe järel, siis muutub uue keele õppimine kontrollitavaks ja saavutatavaks. 🚀



Kolm põhjust, miks iga täiskasvanu peaks uut keelt õppima


Nüüd sa tead, et täiskasvanuna uue keele õppimine ei ole kuidagi vähem efektiivne, heidame veel pilgu kolmele põhjusele, mis aitavad sul mõista, miks peaksid sina ja su lähedased kindlasti mõnda uut keelt õppima.


Põhjus 1: Uue keele õppimine on sinu ajule hea


On olemas suur hulk uuringuid (näiteks see), mis näitavad, et mitme keele õppimisel ning rääkimisel on palju häid mõjusid aju heaolule ning see aitab ka ära hoida dementsust ning Alzheimeri tõbe.


See on ka väga loogiline: uue keele õppimine on nagu ajule trenni tegemine, mille käigus parandad keskendumisvõimet, mälu ning üleüldist intelligentsust. On isegi uuringuid, mis ütlevad, et mitmeid keeli rääkivad inimesed teevad paremaid otsuseid, mis lähtuvad ratsionaalsest mõtlemisest ning mitte ainult emotsioonidest.


Põhjus 2: Uued keeled avavad sinu jaoks uusi maailmu


Uus keel ei ole miski muu kui tööriist meie ümber oleva maailma avastamiseks. Olles ise polüglott, kes saab aru ja räägib seitsmes keeles, olen ma palju kordi tundnud, kuidas just minu keeleoskus on see, tänu millele olen saanud avastada prantsuse, hispaania, itaalia ja teiste maade kultuure ning inimeste mõttemaailma sellisel moel, mis muidu oleks olnud võimatu.


Maailm muutub mitmekülgsemaks, huvitavamaks ning võime teistesse kultuuridesse sukelduda on hinfdamatu kogemus (ja seda isegi vähese keeleoskusega). 😉


Põhjus 3: Uue keele õppimine aitab sul endaga rahul olla ning ennast armastada


Paljudel inimestel on iseendaga keerulised suhted. Võib-olla on neil madal enesehinnang, vähe enesekindlust või vaevab neid midagi muud.


Uue keele õppimine on suurepärane viis taas iseendale meeldima hakata, kuna enese arendamine ja mugavusstsooni laiendamine - mistahes vanuses sa ka ei ole - aitab sul avastada põnevaid uusi asju ka iseenda sisemaailmas.



488 views0 comments
bottom of page