top of page

Mis Speakly nii eriliseks teeb?

Updated: Jan 28, 2021




Speakly on keeleõppe maailmas unikaalne õppeprogramm, kuna see kasutab spetsiaalset õppemetoodikat, mille on loonud Speakly kaks asutajat, Ott Ojamets ja Ingel Keskpaik.


Ott ja Ingel räägivad mõlemad seitset keelt. Nad alustasid Speakly loomist aastal 2018 koos andekatest arendajatest ning keelespetsialistidest koosneva meeskonnaga.


Kuid Speakly spetsiaalse lähenemise juured lähevad tegelikult ajas palju rohkem tagasi. See kõik baseerub Oti poolt 2012 aastal avaldatud raamatutele. Kui soovid lugeda täpsemalt, kuidas Speakly alguse sai, siis loe seda blogipostitust.


Kuidas Speakly unikaalne metodoloogia siis töötab?


See kõik on teelikult väga lihtne. Speakly metodoloogia aluseks on üks väga lihtne idee: et saavutada kiiremaid tulemusi, pead sa õppima sõnu ja lauseid nende päriselulise tähtsuse järjekorras.


Kõlab loogiliselt, eksole? 👌


Toon siinkohal ühe näite. Kujuta ette, et võtame näiteks viimase kümne aasta jooksul kõik Pariisi linnas toimunud vestlused, paneme need andmed arvutisse ja palume arvutil meile öelda, millised sõnad ja laused on prantsuse keeles suhtlemiseks kõige olulisemad.


Seejärel kui arvuti on meile selle sõnade ja lausete nimekirja andnud, teame me, mida ja mis järjekorras me õppima peaksime, et iga õpitud sõna ja lause annaks meie keeleoskusele enim mõju. 😉



Viis aastat uuringuid


Just see ongi Speakly lähenemine. Kuid lisaks sellele, et oleme analüüsinud miljoneid andmehulkasid, oleme enda analüüsi peamiseks aluseks võtnud 3500 päris keeleõppija andmed rohkem kui 5 aasta vältel.


Tulemusena oleme pannud kokku võimsa andmebaasi, tänu millele Speakly täna õppijatele häid tulemusi pakkuda saab. Täna saame me sulle garanteerida, et kui õpid Speakly programmiga iga päev, siis jõuad päris algtasemelt suhtlusoskuseni vaid mõne kuuga - täpsemalt 3.5 kuuga keskmiselt.


Kuidas me aga nii kindlad saame olla, et Speakly õpetatavad sõnad ja laused on tõepoolest nii olulised? 😎


Kokkuvõtvalt võib öelda, et enda uuringute tagajärjena leidsime, et keeleõppe saladuseks on õppida selgeks keele 4000 kõige tähtsamat sõna, kuna see on piisav, et saada hakkama mistahes olukorras, mis sulle elus ette võib tulla.


Muudame koos seda, kuidas võõrkeeli õpitakse



See kõik võib sulle kõlada üsna imelikult, sest paistab ühe keele õppimine millegi kohutavalt suure ja hirmuäratavana, mille tarbeks peab arvestama aastatepikkuse tegutsemisega. Kuid kui tõesti süüvida teaduslikku analüüsi, siis reaalsus on sellest väga erinev.


See, mida oma uuringute käigus avastasime, oli tõeliselt jahmatav.


  • Kui tead keele 300 kõige olulisemat sõna, siis annab see sulle piisavalt teadmisi, et saada hakkama 42% mistahes olukordadest.

  • Kui tead 1200 enimkasutatavat sõna, siis tõuseb see oskusprotsent tervelt 72%-ni.

  • Ja kui tunned keele 4000 kõige olulisemat sõna, siis on sul olemas oskused, et saada hakkama mistahes olukordades, millega silmitsi võid seista. 🚀


Sa pead tegelikult teadma palju vähem sõnu, kui sulle tunduda võib


Kui vaatad keeleõpet statistilise relevantsuse vaatepunktist, siis muutub uue keele õppimine kontrollitavaks ja igati tehtavaks.


Siinkohal võib sul tekkida küsimus: "Aga millal ma siis kõiki ülejäänud sõnu õpin?" Vastus on lihtne: Kui sa tead keele 4000 enimkasutatavat sõna, siis on see piisav, et hakata õppima lisanduvaid sõnu olukordade ja lausete kontekstist ilma et peaksid nende õppimisele eraldi tähelepanu pöörama. Et lugeda täpsemalt selle kohta, miks Speakly õpetab sulle selgeks just 4000 enimkasutatavat sõna, loe seda blogipostitust.


Kõik see on väga erinev traditsioonilistest meetoditest ja teistest keeleõppeprogrammidest, mis õpetavad sõnu ja lauseid teemapõhiselt, mis annab aga aeglasemaid tulemusi.


Niisiis on Speakly tuumideeks õpetada sulle selgeks kõige tähtsamad sõnad ja laused nende tähtsuse järjekorras. Kuid see pole ainus, mis Speakly eriliseks teeb. ☝️


Keelt tuleb õppida holistiliselt


Lisaks sellele õpetab Speakly sulle keelt holistiliselt - samamoodi nagu me kõik oleme õppinud oma emakeelt, loomulik teel ning kontekstist lähtuvalt. Seepärast õpetab Speakly sulle kõiki keele osasid üheaegselt: sõnavara, kirjutamist, kuulamist, rääkimist ning arusaamist.


Kogu õppeprotsessi juhib Speakly algoritm, mis jälgib sinu tegevusi ning kohandab õppesisu vastavalt sellele, mis sinu jaoks parasjagu kõige optimaalsem on.


Kokkuvõte


Speakly on keeleõppe maailmas uniklaalne, kuna kasutab spetsiaalset statistilisele relevantsusele põhinevat metodoloogiat, mis põhimõtteliselt on nagu Pareto printsiip (ehk 80/20 reegel) keeleõppes. Selle metoodiga võid olla kindel, et sa ei õpi midagi ebavajalikku ning iga õppesse investeeritud minut on sinu jaoks tõepoolest kasulik.🤘




569 views0 comments
bottom of page