top of page

Proč mě Speakly učí 4000 nejdůležitějších slov?



V aplikaci Speakly se nic neděje náhodou, protože naším cílem jakožto jazykových vědců je nabídnout vám nejrychlejší a nejoptimálnější zážitek ze studia jazyků, což tedy znamená, že jsme během našich let výzkumu potřebovali proniknout hluboko do vědy paměti a lingvistiky.


Jak už víte, v aplikaci Speakly se naučíte 4 000 nejdůležitějších slov a frází cizího jazyka, což stačí k zvládnutí prakticky jakékoli situace v reálném životě. Pokud si chcete přečíst další informace o jedinečné metodě Speakly, podívejte se na tento náš příspěvek na blogu.


Možná by vás zajímalo, proč vás Speakly učí přesně 4000 slov a frází jazyka a ne více. 🤔


Všechno je to vlastně docela jednoduché


Důvod je ve skutečnosti velmi logický a praktický - šetřit energii a čas a vynechat učení věcí, které tolik nepřispějí k optimálnímu rozvoji vašich jazykových dovedností.


Abychom to podrobněji vysvětlili, podívejme se znovu na jádro přístupu Speakly, který vás naučí ta nejdůležitější slova v pořadí podle jejich reálného významu. Tato informace je obzvláště důležitá, protože naučit se něco v pořadí podle důležitosti je středobodem celé Speakly metody.


Jak už možná víte z jiných příspěvků na blogu nebo díky studiu se Speakly, když znáte 300 nejdůležitějších slov cizího jazyka, ve skutečnosti vám to poskytne slovní zásobu, která se používá v přibližně 42 % všech konverzací v reálném životě.


Když znáte 1200 slov, pak procento stoupne na 70 %. A když se naučíte 4000 nejdůležitějších slov jazyka, budete mít v podstatě slovní zásobu pro plnou plynulost. Což ve skutečnosti znamená jakoukoli situaci. 😊


Pojďme se na tato čísla podívat trochu podrobněji.


Jak vidíte, když se naučíte více slov, ve skutečnosti budou mít menší dopad na vaše jazykové dovednosti. A to je naprosto logické.


Protože Speakly vás učí slova a fráze v pořadí podle jejich důležitosti, právě oněch 300 nejdůležitějších slov se nejvíce používá ve skutečných konverzacích. A jak se postupně budete posouvat dolů na žebříčku důležitosti, pak se dá předpokládat, že tato slova jsou zároveň méně používaná. A to je přesně ten případ.


Ve skutečnosti potřebujete méně než 4000 slov


Přál bych si, abyste se opravdu chvilku zamysleli nad tím, jak velký je rozdíl mezi znalostí pouhých 300 slov, která vám poskytnou 42% plynulost, a 4000 slov, která vám poskytnou plnou plynulost. Naučit se 300 slov trvá jen měsíc. Ale naučit se 4000 slov zabere mnohem více času.


Proto ve Speakly vidíme, že mnoho studentů se k solidním komunikativním schopnostem dostane mnohem dříve, aniž by potřebovali znát všech 4000 slov. Je dobré je znát a dodají vám při mluvení pocit sebejistoty, ale abychom mohli pohodlně mluvit v jazyce, stačí nám asi 2 500 nejčastějších slov. 👌


Vše se zakládá na statistické relevanci


Nyní se ale vraťme k původní otázce - proč 4000 slov a ne více?


Jak už jste si mohli domyslet - odpověď se skrývá ve stejném statistickém myšlení.


Uvedu příklad. Představte si, že vezmeme slovo, které je na 10000. místě v seznamu statistické relevance. Toto slovo je tedy 10000. nejdůležitějším slovem jazyka. Co myslíte, jaká je statistická pravděpodobnost, že toto slovo použijete ve svém každodenním životě při jakékoli konverzaci?


Záleží docela dost na osobě a samozřejmě i na tom, co dělá, ale v průměru toto slovo použijete v 0,00007 % konverzací v reálném životě. Což je v podstatě totéž jako vyhrát třikrát za sebou v loterii. 😜


Ohromující, že?


Proto jsme záměrně stanovili hranici užitečné slovní zásoby na 4000 slov - abychom vám zabránili naučit se něco, co nemusíte znát. 😉


Když se nyní zamyslíte nad tím, kolik slov je ve slovníku, zjistíte, že slovník je ve skutečnosti naprosto demotivujícím prostředkem a pro úspěšné studium jazyků byste se mu měli co nejvíce vyhnout. Podívejte se na tento příspěvek na blogu a přečtěte si další důvody.


Závěr


Speakly vás naučí 4000 nejdůležitějších slov z čistě vědeckých a statistických důvodů - protože právě tato slova a fráze vám skutečně pomohou používat jazyk ve všemožných situacích. Až se tedy budete příště učit se Speakly, nezapomeňte na to, že každé slovo a věta, které se naučíte, jsou skutečně cenné a pomáhají vašim jazykovým dovednostem. 😉




741 views0 comments
bottom of page