top of page

Proč byste neměli kupovat jazykové učebnice



Každý z nás už někdy používal k výuce jazyků učebnice - ať už ve školách, jazykových kurzech nebo s osobními lektory. Přemýšleli jste ale někdy o otázkách typu: je to vůbec dobrý nápad používat jazykové učebnice? A pokud tomu tak je, co za tím stojí? 🤔


Jak už možná víte, Speakly používá jedinečný přístup, který učí slova a věty na základě jejich významu v reálném životě. Pokud zatím nemáte představu o tom, jak to funguje a proč je to lepší, podívejte se na TENTO příspěvek na blogu o metodice Speakly, protože ta je úzce spojena s následujícími myšlenkami a její porozumění vám pomůže pochopit, proč jsou jazykové učebnice ve skutečnosti vysoce neefektivní.



Kolik slov potřebujete skutečně znát?


Nejprve vám položím otázku: jak víte, že všechna slova a věty, které jsou v jazykové učebnici, jsou pro vás opravdu důležité, abyste mohli mluvit, psát a rozumět cizímu jazyku? A co víc, jak víte, že metodika, na které jsou knihy postaveny, je efektivní?


První myšlenka, která by vás mohla napadnout, je, že „to, jak mě jazykové učebnice učí jazyk, musí být smysluplné, protože jejich obsah vytvořili odborníci“. A ano, zní to jako naprosto logické zdůvodnění. Ale dovolte mi o tom polemizovat…😎


Nejprve si představte, že otevřete libovolnou jazykovou učebnici uprostřed. Řekněme například, že je to učebnice francouzštiny pro začátečníky. Budete teď před sebou mít dvoustránku obrázků a textu. Nyní si představme, že bychom analyzovali tyto dvě stránky z hlediska toho, jaká slova a věty jsou pro vás nejužitečnější v co největším počtu konverzací v reálném životě.


Možná vás to překvapí, když řeknu, že s největší pravděpodobností bychom zjistili, že asi 60 % slov a vět na této dvoustránce je pro vaši současnou jazykovou úroveň nemístných a zbytečných.


Co tím myslím? Především dvě věci:

  1. Nejsou to statisticky nejdůležitější slova a věty, které byste se právě teď měli učit, abyste optimálně posílili své jazykové dovednosti.

  2. Takže se vlastně učíte věci, které vám nepřinášejí největší užitek - a kvůli tomu máte pocit, že samotný proces učení jazyků je pomalý.


Proč ale odborníci, kteří vytvořili tyto příručky pro studium jazyků, nepřemýšleli o tom, která slova a věty je nejdůležitější se naučit? 🤔


Pravda o jazykových učebnicích


Odpověď je ve skutečnosti docela jednoduchá - ve vzdělávání se dělají věci určitým způsobem po staletí, a dokonce i dnes se velká většina z nás učí jazyky jedním a tím samým způsobem - na základě témat. Učení na základě témat znamená, že budete studovat slovní zásobu potřebnou pro rozhovory o vaší rodině, cestování, počasí atd. Studium jazyka na základě témat je ale mnohem méně efektivní než studium na základě statistické relevance v reálném životě.


Ve skutečnosti to všechno spěje k velmi jednoduché otázce - co je opravdu užitečné a co ne? Vždy byste se měli ptát sami sebe - učím se věci, které mi přináší nejvíce výsledků za vynaložení minimálního úsilí? Udělali byste to ve všech ostatních aspektech svého života. Tak proč ne u učení jazyka? To je tajný klíč k úspěchu uživatelů Speakly. 😉


Pozn.: Zajímá vás, jak víme, která slova a věty jsou v jazyce “nejcennější”? Toto téma jsme zkoumali více než 5 let a analyzovali jsme tisíce skutečných studentů a miliony bajtů dat.


Závěr


Až příště uvidíte jazykovou učebnici, nezapomeňte, že mnoho slov a vět není tak užitečných a nerozvinou vaše jazykové dovednosti tak, jak by měly. S největší pravděpodobností jste to sami pocítili i ve škole - roky se učíte cizí jazyky, ale stále jimi nedokážete mluvit.


Ale nemusí to tak být, pokud použijete skutečný vědecký přístup, který funguje a který rozvine vaše komunikativní schopnosti, protože se zaměřuje na to, na čem opravdu záleží.👇




174 views0 comments
bottom of page