top of page

Miksi Speakly opettaa minulle 4 000 oleellisinta sanaa?

Updated: May 4, 2023Mikään Speakly-sovelluksessa ei ole sattumanvaraista, sillä tavoitteemme kielitieteilijöinä on tarjota sinulle nopein ja mahdollisimman optimoitu kielenoppimiskokemus, mikä tarkoittaa taas sitä, että meidän on täytynyt sukeltaa syvälle muisti- ja kielitieteisiin vuosien tutkimustyömme aikana.


Kuten jo tiedät tähän mennessä, Speaklyssä tulet oppimaan vieraan kielen 4 000 kaikista tärkeintä sanaa ja ilmaisua, mikä riittää käytännössä missä tahansa tosielämän tilanteessa pärjäämiseen. Jos haluat oppia lisää Speaklyn ainutlaatuisesta menetelmästä, tutustu tähän blogipostaukseen.


Mielessäsi on ehkä herännyt kysymys, miksi Speakly opettaa sinulle tasan 4 000 sanaa ja ilmaisua eikä enempää. 🤔


Se on itseasiassa todella yksinkertaista


Syy on oikeastaan todella looginen ja käytännöllinen – säästääksemme energiaasi ja aikaasi sekä välttääksemme, että opiskelet asioita, jotka eivät optimaalisesti kehitä kielitaitoasi.


Jatkaaksemme tästä aiheesta tutustukaamme Speakly-metodin ytimeen, joka opettaa sinulle kaikista tärkeimmät sanat niiden tosielämän oleellisuuteen perustuvassa järjestyksessä. Edellisen lauseen loppu on erityisen tärkeä, sillä asioiden oppiminen niiden tärkeysjärjestyksessä on koko Speakly-metodin keskiössä.


Kuten jo saatat tietää jonkin toisen postauksen perusteella tai Speaklyssä opiskelun kautta, kun osaat vieraan kielen 300 kaikista tärkeää sanaa, sinulla on itseasiassa tarpeeksi sanastoa pärjätäksesi 42 %:ssa kaikista tosielämän keskusteluista.


Kun osaat 1 200 sanaa, tämä prosenttiosuus on jo 70 %. Ja kun opit 4 000 kaikista tärkeintä sanaa, sinulla on käytännössä tarpeeksi sanastoa puhua täysin sujuvasti. Mikä tarkoittaa mitä tahansa tilannetta. 😊


Tarkastellaanpa näitä lukuja hieman tarkemmin.


Kuten näet, oppiessasi enemmän sanoja ne vaikuttavat oikeastaan vähemmän kielitaitoosi. Ja se on hyvin järkeenkäypää.


Koska Speakly opettaa sinulle sanoja ja lauseita niiden tärkeysjärjestyksessä, joten 300 tärkeintä sanaa ovat kaikista käytetyimpiä oikeissa keskusteluissa. Ja oleellisuuden vähentyessä on loogista otaksua, että näitä sanoja myös käytetään vähemmän. Ja asia on juuri niin.


Tarvitset oikeastaan vähemmän kuin 4 000 sanaa


Mutta haluaisin sinun miettivän hetken, kuinka iso ero on osata 300 sanaa, mikä antaa sinulle 42 %:n sujuvuuden, ja osata 4 000 sanaa ja puhua täysin sujuvasti. 300 sanan oppiminen vie vain kuukauden. Mutta 4 000 sanan oppiminen vaatii paljon enemmän aikaa.


Tästä syystä olemme huomanneet Speaklyssä, että monet opiskelijat saavuttavat hyvän puhetaidon paljon nopeammin, ja he eivät oikeastaan tarvitse kaikkia 4 000 sanaa. On hienoa osata ne ja ne auttavat sinua tuntemaan olosi itsevarmaksi puhuessasi, mutta olemme todenneet, että 2 500 kaikista yleisintä sanaa riittää kielen puhumiseksi ilman suurempia ongelmia. 👌


Kaikki perustuu tilastolliseen tärkeyteen


Mutta palataanpa nyt takaisin alkuperäiseen kysymykseen – miksi 4 000 sanaa eikä enemmän?


Kuten olet jo saattanut arvata – vastaus piilee samassa tilastollisessa ajattelussa.


Anna minun antaa sinulle esimerkki. Kuvittele, että otamme sanan, joka on tilastollisen tärkeyden listalla paikalla 10 000. Joten tämä sana on kielen sanojen tärkeysjärjestyksessä vasta paikalla 10 000. Joten mitä luulet, Mikä on tilastollinen todennäköisyys, että tulet käyttämään tätä sanaa yhdessä päivittäisistä keskusteluistasi?


Asia riippuu tietenkin paljon henkilöstä ja hänen tekemisistään, mutta tulet keskimäärin käyttämään näin harvinaista sanaa 0.00007 %:ssa tosielämän keskusteluista. Mikä on käytännössä sama asia kuin loton voittaminen kolmesti peräkkäin. 😜


Mieltä järisyttävää, eikö niin?


Tästä syystä olemme asettaneet hyödyllisen sanaston rajan 4 000 sanaan – jotta et opiskelisi mitään tarpeetonta. 😉


Kun mietit, kuinka monta sanaa sanakirjassa on, niin ymmärrät miten lannistava asia sanakirja oikeastaan onkaan ja että sen käyttöä pitäisi vältellä niin paljon kuin mahdollista, jotta kielenopiskelu sujuisi mukavasti. Lue tämä blogipostaus tutustuaksesi aiheeseen syvemmin.


Yhteenveto


Speakly opettaa sinulle 4 000 oleellisinta sanaa täysin tieteellisistä ja tilastollisista syistä – koska nämä sanat ja lauseet todella auttavat sinua käyttämään kieltä kaikenlaisissa tilanteissa. Joten seuraavalla kerralla, kun opiskelet Speaklyllä, ole tietoinen siitä että jokainen opiskelemasi sana ja lause on oikeasti arvokas ja kehittää kielitaitoasi. 😉
224 views0 comments

Comments


bottom of page