top of page

Miksi koko maailma puhuu englantia?




Tässä suurimmat syyt, miksi niin monet ihmiset puhuvat englantia kaikkialla maailmassa.


Ison-Britannian imperiumi



Ensimmäinen selkä syy englannin kielen globalisoitumiseen löytyy historiasta Ison-Britannian valtakunnan siirtolaisuuspyrkimyksistä ympäri maailman käsittäen aikanaan noin neljänneksen maapallolta.


Englantia puhuttiin alun perin vain Ison-Britannian saarilla, mutta erilaisten tapahtumien, kuten Aasian ja Afrikan kanssa käydyn kaupankäynnin ja julmempien taktiikoiden, kuten maiden kolonisoinnin kautta, kieli levisi.


Saatat ehkä ajatella, että vaikka maa olisi siirtomaa, paikalliset ihmiset jatkaisivat elämäänsä äidinkielellään ja käyttäisivät englantia vain virka-asioissa ja liiketoimissa. Mutta ratkaisevaksi tulikin, että "kunnollisen koulutuksen" saaminen näissä kolonisoituneissa maissa merkitsi englannin puhumista. Tästä syystä kieli otti elitistisen aseman korkeasti koulutettujen kielenä. Ja mitä korkeampi koulutus henkilöllä oli, sitä enemmän valtaa hänellä oli. Tuloksena oli tarve puhua englantia vaurauden ja hyvinvoinnin tavoittelemiseksi.



Sodanjälkeinen USA



Yhdysvaltojen sodanjälkeinen aikakausi näki maan liiketoiminnan kukoistavan ja kansainvälisen kaupan nousun. Tämä vahvisti englannin globaalin liiketoiminnan kansainväliseksi kieleksi. Samaan aikaan amerikkalainen elokuva- ja musiikkiteollisuus nousi suosioon ulkomailla. Kaikenlainen amerikkalainen musiikki jazzista rokkiin löysi yleisönsä ympäri maailmaa. Tämä teki englannista paitsi liiketoiminnan kielen, jota se oli ollut jo vuosisatoja, myös viihteen kielen.


Teknologinen kehitys



Sen jälkeen, kun Yhdysvallat oli vakiinnuttanut asemansa maailman johtavana business-maana, Internet keksittiin Yhdysvalloissa. Tämä toi mukanaan ennennäkemättömän teknologisen kehityksen, sillä suurin osa tietokoneisiin liittyvistä teknologioista kehitettiin myös Yhdysvalloissa. Tekniikan alan kasvaessa englannin kieli matkusti jälleen ympäri maailmaa.


Tiedemaailmaa johtaa englanninkielinen maailma samasta syystä. Useimmat tutkimusta julkaisevat yliopistot tekevät sen englanniksi. Englannin kielestä on tullut työkalu innovaatioiden levittämiseen ympäri maailmaa, ja se on vakiinnuttanut itsensä maailman lingua francaksi eli yleiskieleksi.









161 views0 comments
bottom of page