Jokainen meistä on käyttänyt kirjoja kielen opiskelussa – joko koulussa, kielitunneilla tai yhdessä henkilökohtaisten tutorien kanssa – Mutta oletko koskaan miettinyt sitä, onko kielen opiskelu itseasiassa edes järkevää kirjojen avulla? Ja jos ei, miksi? 🤔
Kuten saatat jo tietää, Speakly käyttää ainutlaatuista menetelmää, joka opettaa sinulle sanoja niiden tosielämän tärkeyden perusteella. Jos et oikein vielä tiedä, miten se toimii ja miksi niin on parempi, tutustu TÄHÄN blogipostaukseen, joka käsittelee Speakly-metodia. Metodi liittyy seuraavaksi käsittelemiimme asioihin ja sen ymmärtämiseen, miksi kirjat ovat kielen opiskelussa oikeastaan todella tehottomia.
Kuinka monta sanaa oikeasti tarvitset?
Minulla on sinulle kysymys: mistä tiedät, että kielikirjan sanat ja lauseet ovat todella tärkeitä sen kannalta, että oppisit puhumaan, kirjoittamaan ja ymmärtämään vierasta kieltä? Ja lisäksi, mistä tiedät kirjojen käyttämien menetelmien olevan tehokkaita?
Ensimmäinen ajatus, joka saatta tulla mieleesi voisi olla, että ”kielikirjojen on oltava järkevästi koostettuja, sillä niiden sisältö on ammattilaisten suunnittelemaa”. Ja kyllä, se kuulostaa todella loogiselta päätelmältä. Mutta anna minun haastaa se…😎
Kuvittele ensin avaavasi mikä tahansa kielikirja sen keskeltä. Sanotaan kirjan olevan esimerkiksi vasta-alkajan ranskan oppikirja. Edessäsi on nyt kaksi sivua kuvia ja tekstiä. Kuvitellaan nyt, että analysoimme nämä sivut siitä näkökulmasta, mitkä sanoista ja lauseista ovat oikeasti hyödyllisiä sinulle pärjätäksesi mahdollisimman monessa tosielämän keskustelussa.
Saatat yllättyä siitä, että mitä todennäköisimmin tulisimme siihen lopputulokseen, että noin 60 % näillä kahdella sivulla olevista sanoista ja lauseista on tarpeettomia tällä hetkellä ja tämänhetkiseen tasoosi nähden.
Mitä minä tarkoitan? Ainakin kahta asiaa:
Ne eivät ole tilastollisesti kaikista hyödyllisimpiä sanoja, joita sinun tulisi opiskella nyt kehittääksesi kielitaitoasi kaikista parhaiten.
Koska opiskelet vähemmän hyödyllisiä asioita – koko kielenoppimisprosessi tuntuu sinusta hitaalta.
Mutta miksi kielikirjat suunnitelleet ammattilaiset eivät ole miettineet, mitkä sanat ja lauseet ovat kaikista tärkeimpiä oppia? 🤔
Totuus kielikirjoista
Vastaus on itseasiassa varsin yksinkertainen – koulutuksen suhteen tiettyjä asioita on tehty samoin vuosisatojen ajan, ja jopa tänä päivänä suurin osa meistä opiskelee ja opettaa kieliä tismalleen samalla tavalla – aiheisiin perustuen. Aiheiden mukaan opiskelu tarkoittaa sitä, että opiskelet tarvittavaa sanastoa puhuaksesi perheestäsi, matkustamisesta, säästä ja niin edelleen. Mutta kielen opiskelu aiheiden mukaan on monta kertaa tehottomampaa kuin tilastollisen tärkeyden mukaan opiskelu.
Joten kaikki tiivistyy yhteen hyvin yksinkertaiseen kysymykseen – mikä on todella hyödyllistä ja mikä ei? Sinun tulisi aina kysyä itseltäsi – opiskelenko asioita, jotka tuovat minulle maksimaalisesti tuloksia minimaalisella vaivalla. Tekisit samoin minkä tahansa muun elämäsi osa-alueen suhteen. Joten miksi et tekisi samoin kielenopiskelun suhteen? Siinä on Speakly-käyttäjien menestyksen salaisuus. 😉
HUOM! Jos mietit, miten tiedämme, mitkä sanat ja lauseet ovat kaikista ”tärkeimpiä” kielessä? Olemme opiskelleet aihetta 5 vuoden ajan, analysoineet tuhansia opiskelijoita ja miljoonia bittejä dataa.
Yhteenveto
Seuraavalla kerralla nähdessäsi jonkin kielen oppikirjan pidä mielessäsi, että monet sen sisältämistä sanoista ja lauseista eivät ole kovin hyödyllisiä eivätkä kehitä kielitaitoasi niin paljoa kuin niiden pitäisi. Olet mitä todennäköisimmin kokenut saman koulussa – opiskelit joitain vieraita kieliä vuosia, mutta et vieläkään osaa puhua niitä.
Mutta kielenoppimisen ei tarvitse mennä niin, jos käytät sinulle ja puhetaidoillesi sopivaa oikeaa tieteellistä menetelmää, sillä se keskittyy siihen millä on oikeasti merkitystä. 👇
Comments