top of page

Miks sa ei tohiks keeleõpikuid kasutada?

Updated: Jan 28, 2021



Kõik meist on keeleõpikuid kasutanud. Seda kas koolis, keeltekoolis või eraõpetajaga. Kuid kas sa oled kunagi selle peale mõelnud, et kas keeleõpikuga õppimine on üleüldse mõistlik ja kui mitte, siis miks? 🤔


Nagu sa juba kindlasti tead, kasutab Speakly keele õpetamiseks unikaalset lähenemist, mis õpetab sõnu ja lauseid vastavalt nende tähtsusele päris elu vestlustes. Kui sa veel täpselt ei tea, kuidas see lähenemine töötab või miks see hea on, siis loe seda blogipostitust. Selleks, et mõistaksid, miks keeleõpikute kasutamine on ebaefektiivne oleks hea, kui kõigepealt mõistad, miks ja kuidas Speakly võõrkeelt teistmoodi õpetab.



Kui palju sõnu sa tegelikult teadma pead?


Las ma küsin sinult esmalt ühe küsimuse: mille järgi sa tead või otsustad, kas kõik need sõnad ja laused, mis ühes keeles on, sulle ka tõeliselt olulised on, et võõrkeeles rääkida ja sellest aru saada? Ja veel enam, kuidas sa saad kindel olla, et keeleõpikutes kasutatud metodoloogia on tõeliselt efektiivne?


Esimene mõte, mis sulle pähe võib tulla on see, et keeleõpikutes kasutatav metodoloogia peab ju efektiivne olema, sest need on loodud keeleteadlaste poolt ning nad ei looks midagi, mis ei tööta. Jah - see kõlab tõepoolest igati loogiliselt. Kuid vaatame seda kõike lähemalt... 😎


Kujuta ette, et hoiad käes mõnda keeleõpikut. Näiteks prantsuse keele algtaseme õpikut. Ava see mõttes kuskilt raamatu keskelt. Nüüd näed enda ees kahte lehte, kus on ilmselt tekstid ja erinevad pildid. Nüüd kujuta ette, et analüüsiksime koos seda, kuivõrd olulised on seal kahel lehel olevad sõnad päris elu vestlustes, mis aitaksid sul tõesti võõrkeeles ennast väljendada ja hakkama saada.


See võib tulla sulle suure üllatusena, et väga suure tõenäosusega on nendel kahel lehel olevad sõnad 60% ulatuses ebavajalikud sinu praegusele tasemele ning ei anna optimaalset mõju sellele, et keelt võimalikult kiirelt rääkima saaksid hakata.


Mida ma sellega öelda tahan? Peamiselt kahte asja:

  1. Need ebavajalikud sõnad ei ole statistiliselt kõige relevantsemad sõnad, mida sa praegu algtaseme õppijana tegelikult omandama peaksid.

  2. Kuna sa pead sellest õpikust õppima sõnu ja lauseid, mis sinu jaoks hetkel kõige optimaalsema mõjuga ei ole, siis tunned frustratsiooni, kuna õppeprotsess, keele areng ning sinu enda sisemine tunne on kehv.


Kuid miks siis ei ole keeleõpikuid loovad eksperdid sinu peale mõelnud? Kas nad siis tõesti ei tea, milliseid sõnu ja lauseid sa õppima peaks? 🤔


Tõde keeleõpikute kohta


Vastus sellele küsimusele on üsna lihtne - hariduses on asju tehtud üsna ühtemoodi sajandeid ja isegi tänasel päeval õpime me suures osas asju endiselt väga sarnaselt kui sajand tagasi - keeleõppe mõistes tähendab see keele õppimist teemade kaupa. Teemade kaupa õppimine tähendab seda, et keskendud ühele teemale korraga. Näiteks õpid rääkima oma perest, reisimisest, ilmast jne. Kuid teemade kaupa keele õppimine on mitmeid kordi vähem efektiivne kui statistilise relevansuse baasil õppimine.


Nii et see kõik jõuab ikkagi tagasi küsimuseni "Mis on tõepoolest efektiivne ja mis ei ole?". Sa peaksid endalt alati küsima, kas ma õpin hetkel asju, kuna need annavad mulle enim kasu väikseima võimaliku pingutusega. Sa teeksid seda kindlasti mistahes teises eluvaldkonnas. Miks mitte siis keeleõppes? Ja see ongi Speakly õppijate edu saladus. 😉


NB! Kui sul tekkis küsimus, kuidas me teame, millised sõnad ja laused on keeles tõepoolest olulised, siis loe seda blogipostitust, kus räägime lähemalt sellest, kuidas aastaid tuhandeid keeleõppijaid ja nende tulemusi analüüsisime.


Kokkuvõte


Järgmine kord kui sa mõnda keeleõpikut näed, siis ole teadlik sellest, et paljud sõnad ja laused, mida seal õppima pead, ei ole sulle tegelikult optimaalsete tulemuste vaatenurgast vajalikud ning need ei anna sinu keeleoskusele nii palju juurde, kui seda sooviksid. Ilmselt oled seda ka koolis õppides tundnud - õppisid ilmselt mõnda võõrkeelt mitmeid aastaid, kuid ei olnud seda "mingil põhjusel" võimeline rääkima.


Kuid asjad ei pea niimoodi olema, kui kasutad tõeliselt efektiivset teadusel põhinevat meetodit, mis töötab selle nimel, et õpiksid just seda, mis sinu jaoks kasulik on. 👇




523 views0 comments
bottom of page