top of page

Miks kogu maailm inglise keelt räägib?




Siin on 3 põhjust, miks nii paljud inimesed üle kogu maailma inglise keelt räägivad.


Briti Impeerium



Esimene ilmselge põhjus miks inglise keelt üle kogu maailma räägitakse on Briti Impeerium ja selle koloniseerimispüüdlused üle maailma. Ühel hetkel oli pea veerand planeedist Inglise Impeeriumi mõju all.


Inglise keelt räägiti algselt ainult Briti saartel, kuid erinevate tegevuste tagajärjel - nagu Aasia ja Aafrikaga kaubavahetus ning koloniseerimine - levis ka keel jõudsalt.


Võid ette kujutada, et isegi kui mingi maa või riik on koloniseeritud, siis kohalikud inimesed kasutavad endiselt edasi enda emakeelt ning inglise keelt vaid siis kui see on hädavajalik. Seejuures on tähtis mainida, et "korraliku hariduse" saamine sellistes koloniseeritud riikides tähendas tihti koloniseerija keeles õppimist. Sama on ka inglise keelega, mis koloniseeritud aladel sai elitaarse tähenduse, kuna seda rääkisid kõrgemalt haritud inimesed. Ja mida kõrgemalt haritud, seda rohkem on inimesel ka võimu. Selle tulemusena sai inglise keelest rikkuse ja heaolu sümbol.



Sõjajärgne USA



Sõjajärgne USA nägi suurt majanduslikku õitsengut ning rahvusvahelise kaubanduse kasvu. Tänu sellele sai inglise keel kinnitust kui rahvusvahelise kaubanduse keel. Samal ajal kogusid välisriikides populaarsust ka USA filmi-ning muusikatööstus. Muusika nagu jazz ja rock ’n’ roll leidsid publikut kogu maailmas. Tänu sellele sai inglise keelest lisaks kaubanduskeelele, mis ta oli olnud juba pikka aega, ka meelelahutustööstuse keel.


Tehnoloogiline areng



Pärast seda kui USA oli ennast juba kehtestanud kui ärimaailma liider, leiutati USAs ka internet. See tõi kaasa tehnoloogilise arengu, millist ei olnud kunagi varem nähtud, kuna suurem osa arvutitega seonduvast tehnoloogiast arendati just USAs. Mida enam tehnoloogiasektor kasvas, seda enam rändas inglise keel ka üle maailma.









338 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page