top of page

Kodėl Speakly moko 4000 aktualiausių žodžių?

Updated: Jan 29, 2021



Speakly programėlėje nei vienas dalykas neatsirado atsitiktinai, kadangi mūsų kaip kalbų specialistų tikslas yra pateikti optimaliausią kalbų mokymosi variantą. Tai reiškia, kad mūsų ilgus metus trukę tyrimai pareikalavo gilesnio domėjimosi atminties principais bei lingvistikos mokslais.


Kaip jau turbūt žinai, Speakly moko 4,000 pačių svarbiausių žodžių ir sakinių užsienio kalba, ko praktiškai užtenka norint susitvarkyti su bet kuria gyvenimiška situacija. Jeigu norėtum daugiau sužinoti apie unikalius Speakly metodus, paskaityk čia.


Turbūt teko pagalvoti, kodėl Speakly moko būtent 4,000 užsienio kalbos žodžių bei sakinių, o toliau - ne. 🤔



Viskas labai paprasta


Priežastis išties logiška ir praktiška: taupyti tavo laiką ir energiją bei negaišinti dalykais, kurie nesuteikia optimalaus poveikio tavo kalbų įgūdžiams.


Kalbant apie tai konkrečiau, pažvelkime į Speakly metodo esmę, kuri moko tave svarbiausių žodžių pagal realų aktualumą ir eiliškumą tikrame gyvenime. Eiliškumas yra ypač svarbus, kadangi mokymasis iš eilės pagal svarbumą yra Speakly metodo šerdis.


Greičiausiai jau skaitei kituose blogo įrašuose arba sužinojai mokydamasis su Speakly, kad išmokus 300 svarbiausių užsienio kalbos žodžių mokėsi apie 42% bet kurios gyvenimiškos situacijos žodyno.


Kai moki 1,200 žodžių, šis skaičius išauga iki 70%. O mokant 4,000 svarbiausių kalbos žodžių iš esmės būsi pasiekęs laisvam kalbėjimui reikiamą lygį. Realiai tai reiškia, kad susikalbėsi bet kurioje gyvenimiškoje situacijoje. 😊


Pažvelkime į šiuos skaičius atidžiau.


Matai, kuo daugiau žodžių išmoksti, tuo mažiau įtakos jie daro tavo kalbiniams įgūdžiams. Ir tai logiška.


Nes Speakly moko žodžių ir sakinių pagal jų svarbumo eiliškumą, o 300 iš šių svarbiausių žodžių yra dažniausiai vartojami tikruose pokalbiuose. Kuo mažesnė žodžio svarba, logiška teigti, kad tuo rečiau jis yra vartojamas.


Iš tikrųjų užtenka mažiau nei 4,000 žodžių


Dabar šiek tiek pagalvok, koks didelis skirtumas yra tarp mokėjimo 300 žodžių, kurių dėka kalbi 42% laisvai, ir 4,000 žodžių, kurie suteikia efektyviai sklandų kalbėjimą. Išmokti 300 žodžių tereikia mėnesio. Išmokti 4,000 žodžių užtruks daug ilgiau.


Todėl ir pastebime, kad laisvą kalbėjimo lygį Speakly vartotojai pasiekia daug anksčiau; tam jiems neprireikia visų 4,000 žodžių. Puiku mokėti 4,000 žodžių, nes tai išties suteiks daugiau pasitikėjimo kalbant užsienio kalba. Tačiau norint kalbėti laisvai užtenka žinoti apie 2,500 dažniausiai pasitaikančių žodžių. 👌


Paremta statistiniu aktualumu


Grįžkime prie pirminio klausimo: Kodėl 4,000 žodžių? Kodėl ne daugiau?


Ko gero, jau atspėjai, kad atsakymas slypi statistikoje.


Pateiksiu pavyzdį. Įsivaizduok, jog pasirenki 10,000-ąjį iš statistiškai aktualiausių žodžių sąrašo. Tai juk reiškia, kad šis žodis užima 10,000-ąja vietą kalboje pagal svarbumą. Kaip manai, kokia yra statistinė tikimybė, kad panaudosi šį žodį kasdieniame pokalbyje?


Žinoma, atsakymas skirsis priklausomai nuo žmogaus, tačiau vidutiniškai šis žodis pasitaikys tarp 0.00007% realių gyvenimo pokalbių. Tokia pati tikimybė yra laimėti loterijos bilietą triskart iš eilės. 😜


Įspūdinga, ar ne?


Todėl sąmoningai nustatėme 4,000 žodžių limitą, kad tau nereikėtų vargintis mokantis neefektyviai. 😉


Apibendrinant


Speakly moko 4,000 pačių svarbiausių žodžių remiantis mokslu ir statistika. Šie žodžiai ir frazės yra išties naudingi gyvenimiškuose pokalbiuose. Taigi, kai kitą kartą mokysiesi su Speakly, atmink, kad kiekvienas žodis efektyviai prisideda prie tavo įgūdžių lavinimo. 😉



1,374 views0 comments
bottom of page