top of page

Kodėl visas pasaulis kalba angliškai?




Štai penkios priežastys, kodėl tiek daug žmonių visame pasaulyje kalba angliškai.


Britų imperija



Pirmoji akivaizdi priežastis, kodėl anglų kalba paplito pasauliniu mastu, yra Britų imperija ir jos pastangos kolonizuoti visą planetą, tam tikru momentu apimančią maždaug ketvirtadalį pasaulio.


Iš pradžių angliškai buvo kalbama tik Britų salose, tačiau per įvairius įvykius, tokius kaip prekyba su Azija ir Afrika, ir esant žiauresnėms taktikoms, pavyzdžiui, žemių ir šalių kolonizavimu, kalba išplito.


Galite įsivaizduoti, kad net jei šalis būtų kolonizuota, vietiniai žmonės ir toliau gyventų savo įprastą gyvenimą ir naudotų anglų kalbą vyriausybės reikalams bei verslui. Tačiau svarbiausia yra tai, kad norint gauti „tinkamą išsilavinimą“ šiose kolonizuotose šalyse buvo privaloma kalbėti angliškai. Vadinasi, kalba užėmė elitinę poziciją, kaip kalba, kurią naudoja aukštesnio išsilavinimo žmonės. Ir kuo žmogus labiau išsilavinęs, tuo daugiau galios jis turėjo. Rezultatas buvo poreikis kalbėti angliškai, siekiant turto ir gerovės.



Pokarinė JAV



Pokario JAV laikais klestėjo šalies verslas ir išaugo tarptautinė prekyba. Tai sustiprino anglų kalbą kaip tarptautinę pasaulio verslo kalbą. Tuo pat metu JAV kino ir muzikos industrija išpopuliarėjo užsienyje. Visų rūšių amerikietiška muzika, nuo džiazo iki rokenrolo, surado publiką visame pasaulyje. Dėl to anglų kalba tapo ne tik verslo kalba, kuria ji buvo jau ištisus šimtmečius, bet ir pramogų kalba.


Technologinė pažanga



Po to, kai JAV įsitvirtino kaip pasaulio verslo lyderė, JAV buvo išrastas internetas. Tai atnešė technologinę pažangą, kuri dar nebuvo matoma, nes dauguma su kompiuteriais susijusių technologijų taip pat buvo sukurta toje pačioje šalyje. Technologijų sferai augant, anglų kalba vėl apkeliavo pasaulį.


Dėl tos pačios priežasties mokslo pasauliui vadovauja anglakalbis pasaulis. Dauguma universitetų, skelbiančių tyrimus, tai daro anglų kalba. Tapdama inovacijų sklaidos visame pasaulyje įrankiu, anglų kalba įsitvirtino kaip pasaulio lingua franca arba bendrinė kalba.









351 views0 comments
bottom of page