top of page

Vai cilvēks var būt pārāk vecs, lai apgūtu jaunu valodu?




Lai gan Speakly programmu izmanto 70, 80 un pat 90 gadīgi lietotāji, kas ir sasnieguši lieliskus rezultātus, mēs bieži saņemam vēstules no 40 gadīgiem cilvēkiem, kurās rakstīts: “Es esmu par vecu, lai mācītos valodas! Es vairs nevaru tik labi iegaumēt jaunu informāciju." Tomēr pētījumi rāda, ka arī vecāka gadagājuma cilvēki spēj apgūt jaunas valodas. Atšķirība starp jauniem un ne tik jauniem valodu apguvējiem patiesībā nav nemaz tik liela. 😉


Tāpēc es nolēmu nedaudz aplūkot šo tēmu plašāk, lai ikviens varētu pārliecināt sevi vai vecākus ģimenes locekļus, draugus un paziņas, ka doties svešvalodu ceļojumā var jebkurā vecumā!



Mācīšanās nobriedušā vecumā – kā tas ir?


Kaut arī bērni mācās ātrāk nekā pieaugušie, pētījumi rāda, ka jaunas informācijas (piemēram, jaunas valodas) apguve pati par sevi nekļūst efektīvāka tikai vecuma aspekta dēļ. ☝️


Pieaugušo smadzeņu neiroplastiskums, kas nosaka, cik labi smadzenes spēj uzņemt jaunu informāciju, ir zemāks nekā bērniem, taču pieaugušajiem ir labākas mācīšanās, laika plānošanas un loģiskās domāšanas prasmes, tādēļ viņi var pilnvērtīgi mācīties.


Līdz ar to jaunības priekšrocība izlīdzinās, jo pieaugušais var sevi labāk motivēt, atrast un labot savas kļūdas, strukturēt iegūtās zināšanas un padarīt mācību procesu apzinātāku.


Tas viss ir īpaši nozīmīgi, mācībām izmantojot tādas svešvalodu lietotnes kā Speakly, kas palīdz “kompensēt” smadzeņu neiroplastiskuma nepilnības, lai mācības būtu efektīvas. 🚀


Paturot to prātā, pētījumi liecina, ka ar nopietnu attieksmi un koncentrēšanos uz mācību procesu pieaugušais var sasniegt pat labākus rezultātus.



Aizņemtas dzīves realitāte


Mēs visi esam aizņemti ar darbu, ģimeni, hobijiem un dažādām aktivitātēm. Pētījumi rāda, ka tad, kad pieaugušais saka, ka ir pārāk vecs, lai iemācītos ko jaunu, tas patiesībā nozīmē vismaz vienu no šiem:

  • "Man nav vajadzīgas jaunas prasmes, es bez tām varu iztikt."

  • "Man ir ļoti daudz darāmā, tāpēc jaunu lietu apgūšana nepavisam nav mana prioritāte."

  • "Tā kā esmu pieaudzis, sabiedrība man vairs neprasa tiekšanos uz pilnveidošanas, tāpēc es to nedarīšu."

Gandrīz visos šajos gadījumos "nespēja" mācīties izriet no gan no pašapmierinātības, gan motivācijas trūkuma apgūt ko jaunu.



Ko īsti nozīmē "iemācīties" jaunu valodu?


Tā kā mūsu sabiedrībā pārliecība, ka "svešvalodu apguvei nepieciešami daudzi gadi" ir tik izplatīta, tas arī ir viens no iemesliem, kāpēc pieaugušie nejūtas īpaši motivēti to darīt. ☝️


Un tas ir tikai loģiski. Ja mērķis šķiet pārāk tāls, ir daudz vieglāk vienkārši neuzdrošināties spert pirmos soļus. It īpaši, ja runa ir par sākšanu no nulles, finišs var šķist neiespējams.


Diemžēl šādu domāšanu mūsos ir “ieprogrammējusi” skolu sistēma, kas, nemaz to neapzinādamies, sistemātiski rada bailes mācīties jaunas valodas. Tas galvenokārt izriet no vērtēšanas sistēmas, kas koncentrējas uz kļūdām, nevis uz sasniegumiem. Vairāk par to var izlasīt šajā rakstā.


Faktiski mums vajadzētu pārskatīt savu viedokli par jaunu valodu apguvi. Vairāk nekā 6 gadu pētījumu laikā mēs esam atklājuši, ka cilvēki spēj veidot lielāko daļu sarunu, lietojot tikai 1200 izplatītākos valodas vārdus. 😉


Iedomājies sevi katru dienu apgūstam 10 jaunu vārdu (kas Speakly programmā aizņemtu apmēram 20-30 minūtes). Šādā veidā tu iemācītos 1200 vārdu vien četru mēnešu laikā. Ja vēlies uzzināt vairāk par to, kā ar Speakly metodikas palīdzību var tik ātri apgūt jaunas valodas, izlasi šo rakstu.


Ja ir iespējams tekoši runāt jaunā svešvalodā jau četru mēnešu laikā, tad jaunas valodas apguve vairs nešķiet tik neiespējama, vai ne? 🚀



Trīs iemesli, kāpēc katram pieaugušajam vajadzētu mācīties svešvalodas


Tagad, kad zini, ka jaunas valodas apguve nobriedušā vecumā nav īpaši sarežģītāka kā jaunībā, aplūkosim dažus citus iemeslus, kāpēc ir vērts veltīt laiku un sākt mācīties jaunu valodu.


1. iemesls: valodu apguve uzlabo smadzeņu darbību


Daudzi pētījumi (piemēram, šis) liecina, ka vairāku valodu pārzināšanai ir pozitīva kognitīva ietekme uz mūsu smadzenēm, kas pat var pasargāt no deģeneratīvu smadzeņu slimību, piemēram, demences vai Alcheimera, attīstības.


Tas ir tādēļ, ka jaunas valodas apguve ir diezgan intensīvs smadzeņu treniņš. Tas uzlabo koncentrēšanās spējas, atmiņu un vispārējo intelektu. Vairāki pētījumi rāda, ka cilvēki, kuri runā vairākās valodās, pieņem pārdomātākus lēmumus, balstoties ne tik ļoti uz emocijām, cik uz racionālu domāšanu.


2. iemesls: valodas paver durvis uz pasauli


Valoda ir kā līdzeklis, ar kura palīdzību mēs varam atklāt apkārtējo pasauli. Kā poliglots, kurš runā un saprot 7 valodas, esmu daudzkārt piedzīvojis, ka manas valodu zināšanas būtiski palīdz ārzemju valstu kultūru izzināšanā.


Iegremdējoties citas kultūras dzīlēs, tiek atklāta pārsteidzoša pasaules daudzveidība. Pat ar valodas pašiem pamatiem mēs spējam atvērt citu valstu cilvēku sirdis, piemēram, pasakot "paldies" vai kādu citu jauku frāzi. 😉


3. iemesls: jaunas valodas apguve radīs lielāku pašpārliecinātību


Daudziem cilvēkiem ir sarežģītas attiecības ar sevi. Tas var būt saistīts ar zemu pašvērtējumu, pašapziņas trūkumu vai kādu iekšējo konfliktu.


Jaunas valodas apguve ir lieliska iespēja iemīlēt sevi. Zināšanu paplašināšana ļaus tev sajust, ka neatkarīgi no vecuma tu vari pilnveidoties un atklāt jaunas iekšējās pasaules šķautnes.



64 views0 comments
bottom of page