top of page

Kas padara Speakly tik īpašu?

Updated: Jan 29, 2021



Speakly ir unikāla valodu apguves lietojumprogramma, jo tajā tiek izmantota īpaša mācību metodika, kuru izveidojuši divi poligloti - Otts Ojamets un Ingela Keskpaika.


Otts brīvi runā septiņās valodās, savukārt Ingela pārvalda astoņas valodas. Viņi sāka veidot Speakly 2018. gadā kopā ar talantīgu izstrādātāju un valodu speciālistu komandu.


Bet Speakly izmantotās metodes izstrādāšana aizsākās daudz senāk. Otts publicēja tajā izmantoto metodiku jau 2012. gadā. Vairāk par Speakly pirmsākumiem var lasīt šajā bloga rakstā.


Tātad, kas ir unikālā Speakly metodika?


Tas patiesībā ir pavisam vienkārši. Speakly metodika balstās uz vienu principu: lai paātrinātu mācību procesu, vārdi un frāzes ir jāapgūst secībā, kas balstās uz to svarīgumu.


Izklausās loģiski, vai ne? 👌


Aplūkosim piemēru. Iedomājies, ka mēs paņēmām visas pēdējo desmit gadu laikā Parīzē lietotās sarunas, ievietojām to datus datorā un veicām pieprasījumu izanalizēt, kuri vārdi un teikumi ikdienas franču dzīvē tiek lietoti visbiežāk.


Pēc šāda saraksta sastādīšanas mēs zinātu, kas ir jāmācās, lai attīstītu valodas zināšanas daudz ātrāk nekā parasti. Un mēs varētu būt pilnīgi pārliecināti, ka katrs apgūtais vārds ir noderīgs mūsu valodas zināšanām. 😉



Piecu gadu pētījumi


Tas ir tieši tas, uz kā balstās Speakly, bet, papildus analizētiem miljoniem baitu datu, mēs piecu gadu laikā esam analizējuši arī vairāk nekā 3500 valodu apguvēju runāšanas modeļus.


Rezultātā mēs uzkrājām daudz vērtīgu datu un atziņu, kas tad arī ir Speakly panākumu atslēga. Mēs varam garantēt, ka, sākot mācīties svešvalodu no iesācēja līmeņa Speakly lietotnē, tu attīstīsi tekošas runas prasmes tikai dažu mēnešu laikā. Dati rāda, ka vidēji tie ir 3,5 mēneši.


Kā mēs varam būt tik pārliecināti, kuri vārdi un teikumi ir patiešām noderīgi? 😎


Pētījuma noslēgumā mēs atklājām, ka, iemācoties 4000 svarīgākos valodas vārdus, valodu apguvēji spēj saprast gandrīz visas reālās dzīves ikdienas situācijas.


Citādāka valodu apguve



Tas var šķist diezgan dīvaini, jo svešvalodu apgūšana asociējas ar ļoti apjomīgu procesu, kas aizņem daudzus gadus. Bet, ja mēs aplūkojam zinātniskos datus, tas tā gluži nav.


Tas, ko mēs atklājām pētījumu gaitā, bija diezgan pārsteidzoši.


  • Vārdu krājums, kas sastāv no 300 vissvarīgākajiem svešvalodas vārdiem, ir noderīgs apmēram 42% no jebkuras reālās dzīves sarunas.

  • Zinot 1200 visbiežāk lietotos vārdus, šī procentuālā daļa pieaug līdz 72%.

  • Savukārt, apgūstot 4000 vissvarīgākos vārdus, tiek izveidots pamats būtībā jebkurai sadzīves situācijai. 🚀


Lai runātu svešvalodā, nav jāzina tik daudz vārdu, cik sākumā varētu šķist


Aplūkojot valodas no šīs perspektīvas, mēs uzzinājām, ka to apgūšanai nav nepieciešami gadi.


Varētu rasties jautājums: "Bet kā tad ar visiem pārējiem vārdiem?" Atbilde ir vienkārša: ja valodas apguvējs ir iemācījies 4000 visbiežāk lietotos vārdus, jaunu vārdu apgūšana notiks dabiski no situācijas konteksta. Vairāk par to, kāpēc Speakly ir iekļauti tieši 4000 valodas vārdi, vari izlasīt šajā bloga rakstā.


Tas viss ļoti atšķiras no tradicionālām metodēm un citām valodu apguves lietotnēm, kurās māca vārdus un frāzes, sarindojot tos pa tematiem.


Tātad Speakly galvenais princips ir mācīt valodas izplatītākos vārdus un teikumus to svarīguma secībā. Bet tas nav vienīgais faktors, kas padara Speakly īpašu. ☝️


Valodu mācīšanās holistiskā veidā


Papildus tam Speakly māca valodas visaptveroši – tāpat kā mēs iemācījāmies savu dzimto valodu – dabiski, no konteksta. Tādēļ Speakly jau no paša sākuma liek attīstīt visas valodas formas: vārdu krājumu, rakstīšanu, klausīšanos, runāšanu un lasīšanas izpratni.


Mācību procesu vada Speakly algoritmi, kas novēro lietotāja darbības. Algoritmi pielāgo mācības tā, lai tās atbilstu katra lietotāja personīgajam mācību stilam un atmiņai.


Kopsavilkums


Speakly ir unikāla mācību lietotne, kurā tiek izmantota oriģināla, uz zinātni balstīta metodika, kas ir līdzīga Pareto principam (80/20 likumam). Tas nodrošina, ka Speakly lietotāji apgūst tikai pašu svarīgāko, un katra mācību procesā pavadītā minūte virza mūs tuvāk labiem rezultātiem.🤘




48 views0 comments
bottom of page