top of page

Miks õpetab Speakly mulle 4000 kõige olulisemat sõna?

Updated: May 3, 2023



Mitte miski Speakly programmis ei ole juhuslik. Kuna meie eesmärk keeleõppe ekspertidena on pakkuda sulle kõige efektiivsemat keeleõppekogemust, siis oleme Speakly programmi koondanud kõik oma teadmised seonduvalt mälutehnikate ning õppemetoodikatega.


Nagu sa juba ilmselt tead õpetab Speakly sulle selgeks 4000 võõrkeele kõige olulisemat sõna ja lauset, mis on täiesti piisav selleks, et mistahes olukorras hakkama saada.


Küsimus, mis sul aga võib tekkinud olla, on: "Miks õpetab Speakly just 4000 sõna, mitte vähem ega rohkem?". 🤔


See kõik on tegelikult väga lihtne


Selle põhjus on tegelikult väga lihtne ja loogiline - selleks, et sinu energiat ja aega säästa, õpetab Speakly sulle selgeks vaid selle, mida sul päriselt ka vaja läheb ning jätab kõrvale sellele, mida sa kindlasti ei vaja.


Et see mõte lahti seletada, heidame koos pilgu Speakly põhituumale, milleks on statistiliselt kõige olulisemate sõnade ja lausete õpetamine nende tähtsuse järjekorras. Just see viimane osa on väga oluline silmas pidada, kuna asjade õppimine nende tähtsuse järjekorras on kogu Speakly edu võti.


Nagu sa juba võib-olla teistest artiklitest tead, annab 300 kõige tähtsama sõna oskamine sulle 42% oskuse mistahes igapäevastes olukordades.


Kui sa aga tead keele 1200 kõige olulisemat sõna, siis tõuseb see protsent 72% peale. Ja kui küündid juba 4000 kõige olulisema sõna tundmisele ja kasutamisele, siis saad hakkama põhimõtteliselt igas olukorras, kuhu oma elus sattuda võid. 😊


Vaatame neid numbreid nüüd veidi põhjalikumalt:


Nagu sa näed, siis aina rohkemate sõnade omandamine ja oskamine annab sinu keeleoskusele tegelikult aina vähem juurde. Ja see on ju tegelikult väga loogiline.


Kuna Speakly õpetab sulle sõnu nende tähtsuse järjekorras, siis esimesed 300 sõna on päris elu vestlusteks kõige olulisemad. Ja mida vähem olulisi sõnu sa omandad, seda väiksem on tõenäosus, et sul neid päris elus vaja võib minna, kui ennast väljendada soovid. Ja nii see kõik töötabki.



Tegelikult vajad sa palju vähem kui 4000 sõna


Nüüd tahaksin ma, et sa võtaksid hetke, et tõesti mõtelda selle peale, kuivõrd võimas on statistiline relevantsus keeleõppes. Mõtle korraks sellele, et kui sa tead keele 300 kõige olulisemat sõna, siis annab see sulle 42% keeleoskuse, aga kui tead 4000 sõna, siis on sul täielik keeleoskus. Kuid võrdle mõttes, kui palju aega võtab 300 sõna õppimine või 4000 sõna õppimine.


Just see on põhjus, miks me näeme igapäevaselt, et Speakly õppijad jõuavad endale vajalikule tasemele palju kiiremini ja nad ei pea õppima selgeks kõiki 4000 sõna. Neid on muidugi tore teada, et end suheldes hästi tunneksid, kuid päris praktiliselt pead sa teadma tsirka 2500 kõige olulisemat sõna, et end suheldes täitsa enesekindlalt tunda. 👌


See kõik baseerub statistilisele relevantsusele


Kuid tuleme nüüd tagasi algse küsimuse juurde - miks 4000 sõna ja mitte rohkem?


Nagu sa juba arvata võid peitub vastus sellele küsimusele samuti statistilises mõtlemises.


Las ma teen sulle ühe näite. Kujutame ette, et õpid mingit sõna, mis on enimtähtsate sõnade nimekirjas kohal 10000. Niisiis on see sõna tähtsuselt kümnetuhandes. Mis sa arvad, kui oluline on see sõna päris elu vestlustes kasutamises? Või veel täpsemalt küsides, mis on tõenäosus, et sul tuleb ette vajadus seda sõna oma vestlustes kasutada?


See sõltub muidugi inimesest ja olukorrast, kuid üldine statistika näitab, et selle sõna kasutusvajadus on päris elu vestlustes 0.00007%. See omakorda on sama suur tõenäosus, kui kolm korda järjest lotoga võita. 😜


Paneb mõtlema, kas pole?


Just sel põhjusel oleme setanud Speakly sõnade õppimise limiidi väga täpselt 4000 sõna juurde - et õpiksid selgeks sõnad, mida sa päriselt vajad, ja jätaksid kõrvale need sõnad, mille esinemissagedus on väga väike. 😉


Kui sa nüüd mõtled näiteks sellele, kui palju sõnu on ühes sõnaraamatus, siis mõistad, kuidas sõnaraamat kui objekt tekitab keeleõppijas tunde, et tea ei tea midagi, kuigi tegelikkuses teab ta just neid asju, mida päriselt vaja läheb.


Kokkuvõte


Speakly õpetab sulle 4000 kõige olulisemat sõna selgeks puhtalt statistiliselt vaatenurgast vaadatuna - sest need on just need sõnad, mida sa päris elu vestluste jaoks vajad. Nii et kui sa järgmine kord Speaklyga õpid, siis ole teadlik sellest, et iga sõna, mida parasjagu omandad, annab sinu keeleoskusele palju juurde! 😉




2,593 views0 comments
bottom of page