top of page

Kuidas suhtlemisblokist üle saada?

Updated: Jan 28, 2021




Väga paljudel õppijatel on nö. "suhtlemisblokk", mis tähendab, et nad saavad küll keelest aru, aga ei suuda seda mingil põhjusel rääkida. 😕


Tavaliselt on need kesktasemel või edasijõudnu tasemel olevad õppijad, kes tunnevad, et kuigi nad saavad võõrkeelest suures osas aru, siis "miski" takistab neil lauseid välja ütlemast ja oma mõtteid sõnadeks formuleerimast.


Kas tunned end selles kirjelduses ära?


Kui oled üks neist inimestest, kes ei tunne end võõrkeelt väljendades enesekindlalt, siis las ma annan sulle ühe lubaduse: Kui teed täpselt nii nagu ma selles artiklis soovitan, siis saad suhtlemisblokist üle kuu kuni pooleteist kuuga. Kõik, mida selleks on vaja, on investeerida ajaliselt 30 minutit päevas ja 5 korda nädalas konkreetsetesse õppetegevustesse. 👍


Kas oled selleks väljakutseks valmis? 🚀



Mis suhtlemisblokki põhjustab?


Enne kui sukeldume praktilistesse lahendustesse, on oluline, et mõistaksid, mis sellist suhtlemisblokki põhjustab.


Kurb tõde on see, et kogu probleem tuleneb sellest, kuidas sulle koolis võõrkeelt õpetati ning sellest, kuidas sind programmeeriti suhestuma vigade tegemisse.


Kuidas, küsid sa? Mõtleme korraks sellele, kuidas koolis võõrkeelt õpetatatakse ning kuidas muud traditsioonilised meetodid seda teevad? Peamiseks meetodiks on vigade tegemise vältimine iga hinnaga - koolis näiteks sõltuvad su hinded täielikult sellest, kas sa teed vigu või mitte.


Miks see probleem on? 🤔

See on väga suur probleem. Kuigi keel on miski, mis on meist igaühe jaoks kõige loomulikum asi, mida me kõik oleme loomulikul teel omandanud (oma emakeele näol) programmeeritakse meid koolis uskuma, et kui rääkides vigu teed, siis ei ole see "korrektne" ning vigu tehes pole sa üleüldse väärt ennast väljendama.


Selle kõige mõistmine on väga oluline. Mida koolisüsteem sinusse süstis on uskumus, et "ühel päevas" tulevikus olen ma võib-olla "valmis" võõrkeelt väljendama, kuid mitte veel, sest ma teen ikka veel vigu.




See on kohutavalt ebaloomulik


Nüüd mõtle sellele, kuidas sa üles kasvades oma emakeelt õppisid. Sind ei karistatud vigade tegemise eest. Jah, su vanemad kordasid sõnu ja lauseid uuesti, kui nad kuulsid, et sa midagi valesti ütled, kuid nad ei pannud sind mitte kunagi alaväärsena tundma.


Miks? Sest vigade tegemine on ainus viis õppimiseks - see on kõige loomulikum osa kogu õppeprotsessist.


Võin sulle kinnitada, et iga edukas keeleõppija ütleks sulle, et tema suurimaks relvaks keeleõppes on see, et ta ei karda vigu teha. See kehtib ka minu kohta!


Kuidas seda kõike parandada?


Esimene samm suhtlemisblokist üle saamiseks on saada aru, kust see pärineb. Nüüd sa tead, et see ei ole sinu süü. Suhtlemisbloki programmeeris sinusse see, kuidas koolis keeli traditsiooniliste meetoditega õpetati. Täpsemalt öeldes see, kuidas sind sildistati halbade hinnetega niipea kui sa julgesid end võõrkeeles väljendada.


Hea uudis on see, et seda kõike on võimalik üsna lühikese ajaga ümber programmeerida. Samamoodi nagu psühholoogid programmeerivad ümber inimesi, kes kardavad lendamist, madusid või kõrgust, saame ka meie sul aidata suhtlemisblokist üle saada väga konkreetsete tehnikatega. Ja nagu ma selle artikli alguses mainisin võtab see kuu kuni poolteist aega.


See võib sinu jaoks üllatusena tulla, kuid suhtlemisblokist saab kerge vaevaga üle igapäevase kuulamise abiga. Kui sa ei ole veel lugenud artiklit, kus ma kirjutasin sellest, miks Speakly spetsiaalsete kuulamisharjutuste kuulamine on edukaks õppeks ülioluline, siis loe seda blogipostitust.


Kokkuvõtlikult peaksid sa suhtlemisblokist ülesaamiseks tegema järgnevat:


➟ Kasuta Speakly spetsiaalselt kuulamisharjutusi, mis sisaldavad keele kõige olulisemaid sõnu ja lauseid.

Kuula ühte valitud harjutust 5-7 päeva järjest. Ühest korrast päevas piisab, kuid kaks korda om loomulikult parem!



Aga kuidas igapäevane kuulamine mul paremini rääkida aitab? See pole ju loogiline?


Nagu ma ennist mainisin, siis suhtlemisblokki põhjustab tegelikult sügav alateadlik hirm vigade tegemise ees. Uuringud näitavad, et nii lihtne see ongi. Ehk siis isegi kui sa saad sõnadest ja lausetest aru, siis ei ütle sa neid välja, sest on võimalus, et sa teed vea ja teed sellega endale häbi. Nii lihtne see ongi. 💁‍♂️


Kuid kuidas igapäevane kuulamine mul seda parandada aitab? Sellele vastamiseks mõtleme korraks järgnevale kahele näitele:


➟ Esimesel juhul kuulad sa iga päev uut kuulamisharjutust. Või siis vaatad iga päev uut võõrkeelset filmi.

➟ Teisel juhul võtad sa üheainsa Speakly kuulamisharjutuse ja kuulad seda 5-7 päeva järjest vähemalt ühe korra (või kaks)!


Nüüd küsi eneselt: Millise sõnumi sa endale ühe või teise tegevusega annad?👆


Võin sulle garanteerida, et esimesel juhul sa ainult võimendad oma suhtlemisblokki ning ebakindlust, kuna annad oma mälule pidevalt uut infot ning tunned, et sa ei saa millestki väga aru. See võimendab suhtlemisblokki, sest toidab su ebakindlust võõrkeelega seonduvalt.


Korduva igapäevase kuulamise puhul aga juhtub täpselt vastupidine. Sa programmeerid ennast uskuma, et sa saad pidevalt keelest aina rohkem ja rohkem aru ning see hakkab aegamööda sinu sisemist ebakindlust ning vigade tegemise hirmu lahti arutama.


Ei saa üle tähtustada, kui suur on sellise korduva igapäevase kuulamise mõju. Me näeme seda Speakly õppijate tulemustest iga päev - selline igapäevane kuulamine on võti, et suhtlemisblokist üle saada ja julgeda ennast väljendada.


💎 Üks lisanduv nipp: Soovitan õppijatele alati, et nad hakkaksid Speakly kuulamisharjutustest ka terveid lõike pähe jätka. Ja see pole sugugi nii raske!


Kui oled ühte harjutust juba 7-8 korda kuulanud, siis hakkavad selle laused sulle meelde jääma. Kui see juhtub, siis kasuta võimalust ära ja proovi meelde jätta terveid lõike, pane harjutus pausi peale ja proovi terve lõik järele korrata. Mina ise naudin selle tegemist väga, kuna see annab mulle tunde, et ma juba räägin võõrkeeles. Proovi ka! 😉







542 views0 comments
bottom of page