top of page

Kas ma saan õppida kahte keelt korraga?




Ühe sõnaga: Jah. Samuti võid sa õppida žongleerima, kitarri mängima ja pea peal seisma - ja seda kõike samal ajal. Pole probleemi. Aga see ei ole miski, mida ma algtasemel õppijatele soovitaksin, sest samal ajal mitmes keeles vundamenti laduda ei ole uuringutele põhinedes kuigi mõistlik. See tähendaks, et püüad pidevalt mõlemas keeles tegevusi teha ja lõpuks ei tule oodatud tulemust kummaski. 😉


Kuid kui oled mitmes keeles juba kesktasemel ning soovid neid oskuseid parandada või elus hoida, siis JAH, on mitme keele õppimine täiesti tehtav ja hea mõte.


Selles blogipostituses selgitan sulle, millega peaksid arvestama, kui võtad ette samaaegselt mitme keele õppimise teekonna Speakly äpiga. Nende soovituste baasilt saad siis otsustada, kas see on miski, mis sulle sobida võiks. ☝️



1. Vali keeled, mis on täiesti erinevad



Kui õpid kahte sarnast keelt, siis on oht, et ajad nad omavahel segamini ning ei arenda neist kumbagi korralikult välja.


Sinu aju jaoks on kahe sarnase keele õppimine segadust tekitav, sest ta ei tea, millisesse sahtlisse milline informatsioon asetada ning sellest tekib üks paras pudru ja kapsad. Nii, et ära õpi hispaania ja itaalia keelt samal ajal, kui oled neis keeltes algtasemel. Satud segadusse ja lõpuks räägid segu nendest kahest keelest ning keegi ei saa sinust aru.


Kui valid erinevalt kõlavad keeled - näiteks hispaania ja soome keele - siis ei ole sinu ajul mingit probleemi nende eristamisega. 🚀



2. Õpi mõlemat keelt iga päev



Nagu sa juba tead, sõltuvad sinu tulemused keeleõppes vaid ühest asjast: kas õpid keelt iga päev või mitte? Uuringud näitavad, et sinu aju vajab igapäevast võõrkeelset tegevust ning kui seda ei juhtu, siis ei arenda ta keeleoskust niivõrd kiiresti, kui sa tahaksid. Nii lihtne see ongi.


Nii et ole oma igapäevase graafiku osas realistlik ja vasta endamisi nendele küsimustele:

  • Kas mul on aega õppida vähemalt 5-10 uut sõna Speaklyga iga päev?

  • Kas ma leian igapäevaselt vähemalt 15 minutit, et tegeleda kuulamisharjutusega?

  • Kas leian iga päev kuni 10 minutit, et korrata õpitud sõnu, lugeda grammatika kohta ja teha muid Speakly harjutusi?


Paljude inimeste jaoks oleks vastus nendele kpsimusele "JAH", kui me räägime ühe keele õppimisest (kuna see võtab igapäevaselt aega umbes 30 minutit). Kuid mitte mitme keele õppimise puhul paljudel selleks aega ei oleks. 😉


Küsi endalt: Kas sa saad võtta iga päev tund aega selleks, et kahte keelt õppida? Kui jah, siis hakka kohe peale! Pole midagi paremat, kui mitut keelt korraga õppida. See parandab sinu enesekindlust ja annab sulle oskused, millega palju paremini maailma ja erinevaid kultuure avastada.



3. Väldi mitme asja tegemist samal ajal





Mitte keegi ei oska teha mitut asja samal ajal. Isegi kui sulle tundub, et sul tuleb see välja, siis uuringud näitavad, et tegelikult see nii ei ole. Paljude asjade samal ajal tegemine võib küll jätta sulle tunde, et sa saad palju tehtud, kuid kui vaatad tagasi päeva tulemustele, siis näed, et tavaliselt see nii ei ole. Uuringud näitavad, et inimesed, kes keskenduvad ühele asjale korraga, saavutavad paremaid tulemusi.


Võõrkeelt õppides võta samuti aega selleks, et ühele konkreetsele tegevusele keskenduda. Speaklyga on seda super lihtne teha - lihtsalt pea silmas, et sa peaksid tegema neid kahte tegevusi iga päev:

  • Saavuta oma päevane eesmärk (vähemalt 5 kuni 10 uut sõna).

  • Tee läbi üks kuulamisharjutus (10 kuni 15 minutit).


Ja kui tunned end ekstra motiveeritult, siis tee ka üks neist tegevustest:

  • Korda eelnevalt õpitud sõnu.

  • Harjuta läbi mõni LIVE-olukord.


Liigu sellisel viisil ühelt tegevuselt teisele ja küsi endalt, kuidas saaksid need tegevused enda päeva planeerida kahes keeles. Ühe keelega on see üsna lihtne, kuid kahe puhul on vaja veidike planeerimist!


4. Ära kiirusta!



Kahe keele õppimine samal võib viia selleni, et sa ei arene nendes keeltes edasi võib-olla nii kiiresti, kui seda loodaksid. 🚀


Seega võib nende keelte õppimine kauem aega võtta ning sa pead selle protsessi vältel endaga paindlik olema - ära ole enda peale pahane, kui tunned, et areng ei ole piisavalt kiire. Vali tempo, mis on sinu jaoks sobiv. Kui oled pühendunud, järjepidev ja keskendunud, siis saavutad ka edu.









412 views0 comments
bottom of page