top of page

Kaip pradėti kalbėti užsienio kalba nuo pačios pirmosios dienos?

Updated: Jan 29, 2021



Išmokti užsienio kalbą - rimta užduotis. Logiškai mąstant juk nesitiki, kad iškart pradėsi kalbėti užsienio kalba, kurią ką tik pradėjai mokytis. Šiaip ar taip, tu vis dar nesupranti, ką sako žmonės, kalbantys ja, bei nemoki šia kalba konstruoti sakinių. Kol kas dar tik mokaisi pirmuosius žodžius.


Būtų beprotiška tikėtis, kad galėtum pradėti kalbėti jau nuo pirmosios dienos, ar ne? Na, kita vertus… Galėtum to tikėtis. Ir turėtum. ☝️


Pradėk dabar


Neteigiu, kad nuo pat pradžių kalbėsi laisvai. Tačiau pradėti vartoti jau žinomus pirmuosius sakinius yra visai realiai pasiekiamas tikslas. Ir kodėl nepradėjus dabar pat!

When you wait to be ideal in a foreign language.

Nereikia laukti, kol „šiek tiek geriau“ išmoksi, nes kuo toliau mokysiesi, galimybių „šiek tiek geriau“ išmokti tik daugės. Kol galiausiai sulauksi to momento, būsi iššvaistęs kelis mėnesius ar net metus mokydamasis užsienio kalbos, bet vis dar nemokėdamas ja kalbėti.


Tiesiog kalbėti yra geriausias būdas išmokti kalbėti užsienio kalba. Tad pradėk jau dabar!


Vienintelis būdas išmokti kalbėti kalba yra ja kalbėti.


Pamiršk savo baimes


Gali būti baisu pradėti kalbėti nauja kalba, tačiau visada lengviau pradėti, kol dar esi pačioje pradžioje nei vėliau, kai esi išmokęs daugiau ir kartu labiau kritikuoji savo klaidas ir labai natūralu, kad besimokant jų bus daug, tačiau nieko blogo suklysti (priešingai - tai padės išmokti greičiau).


Jeigu pradėsi kalbėti iškart, tavo kalbiniai įgūdžiai lavės greičiau. Išmoksi efektyviau vartoti jau turimą žodyną. Pradėdamas kalbėti nuo pat pradžių įprasi prie šios užsienio kalbos vartojimo, darysi mažiau pauzių sakinio viduryje, todėl tavo kalbėjimas bus sklandesnis.


Žingsnis po žingsnio, sakinys po sakinio


Jeigu dar tik išsirinkai dominančią kalbą, gali būti sunku nuspręsti, nuo ko pradėti. Kokius sakinius mokytis pirmiausia? Kur ir kaip juos vartoti? Pradėk nuo sakinių, kurie reikalingi kasdien.


Visų pirma, rekomenduoju paprastus bei universalius sakinius, kurie tiks kiekvienoje situacijoje. Keletas naudingų pavyzdžių:👇


Labas!

Iki!

Taip.

Ne.

Nežinau.

Aš esu čia.

Kur tai yra?

Tai yra čia.

Sekundėlę.

Eime.


Štai keli sakiniai, nuo kurių gali pradėti. Turėtum nuolat mokytis naujų sakinių ir įtraukti juos į savo kasdienes rutinas. Speakly programėlėje rasi gausybę sakinių, kurie bus naudingi kasdieniuose pokalbiuose. 😉


Taip pat gali konstruoti naujus sakinius su draugų pagalba arba naudodamasis Google Translate. Vis tik su Google Translate visada rekomenduoju atidžiai pasitikrinti.


Tobulink savo tarimą


Štai dar viena priežastis, kodėl turėtum pradėti kalbėti jau dabar: pradėjęs nuo pirmosios dienos automatiškai skirsi daugiau dėmesio tarimui.


Tavo burna ir liežuvis pripras prie taisyklingų formų, reikalingų užsienio kalbos garsams. Taip pat priprasi prie reikiamų garsų bei tam tikro kalbos ritmo ir melodijos vartojimo. Tavo ausys įpras geriau atpažinti naujus garsus.👂



Mokydamasis su Speakly klausykis sakinio tarimo, pakartok kelis kartus pats ir kuo dažniau šį sakinį vartok. Tą patį gali daryti ir su Google Translate pagalba išverstais sakiniais.


Taigi, kalbėk kuo dažniau, kad greičiau priprastum prie naujos kalbos.


Praktikuokis savarankiškai


Jeigu gyveni užsienyje arba dažnai būni aplinkoje, kur turi galimybę vartoti savo tikslinę kalbą, tada ją išmokti bus lengva. O kaip praktikuotis kalbą, jeigu nėra su kuo? Galima susirasti kalbos mokymosi bičiulį, įkalbėti draugus mokytis kartu arba tiesiog kalbėtis su savimi.


Iš pradžių kalbėjimasis su savimi gali atrodyti keistai, tačiau prie to pripratus pamatysi, kad tai labai naudingas įprotis. Skirtingose situacijose ištark sakinius garsiai sau pačiam arba tiesiog kartok juos mintyse.



Taip išsiugdysi įprotį vartoti kalbą ir kai atsiras galimybė pabendrauti su kitu žmogumi, jau būsi įpratęs prie šios kalbos.


Papildomas patarimas: išsisaugok reikalingus sakinius


Jeigu yra sakinių, kuriuos norėtum vartoti dažniau, bet juos sunku įsiminti, susikurk telefono ekrano paveikslėlį su šiuo sakiniu. 📲


Taip jį matysi kaskart, kai norėsi pasinaudoti savo telefonu, ir tai padės lengviau įsiminti.


Be to, tą patį galėsi daryti ir kaskart, kai norėsi šį sakinį pasikartoti - tereikės pasižiūrėti į telefono ekraną. Daugkartinis sakinio skaitymas padės jį įsiminti ir prie jo priprasti, o galiausiai ir pradėti vartoti.


Pradėk kalbėti dabar


Nelauk idealaus momento, nes tokių tiesiog nebūna. Pradėk jau dabar. Pasirink kelis sakinius, kuriuos jau moki ir pradėk juos vartoti kasdienėse savo gyvenimo situacijose. Kaip įmanoma dažniau. 🙏


Kai prie šių sakinių įprasi, pridėk naujų ir vartok šiuos. Taip pat pasistenk kurti sakinius pats, pavartodamas tuos žodžius, kuriuos jau moki. Kuo daugiau praktikuosiesi, tuo lengviau bus kalbėti! 😉



61 views0 comments
bottom of page