top of page

Kaip Mormonų misionieriai taip greitai išmoksta kalbas?




Tikriausiai gatvėje yra tekę susitikti gražų, gerai išauklėtą jaunuolį, kuris paklausė, ar norėtumėte pasikalbėti. Paprastai šie žmonės nešiojasi kortelę su vardu ir kreipiasi į jus, kad šalia kitų dalykų, pakalbėtų apie Dievą. Tai Mormonų misionieriai ir jie yra gerai žinomi dėl to, kad itin greitai mokosi kalbų.


Šiame tinklaraščio įraše analizuosime, kodėl Mormonų misionieriai taip sėkmingai mokosi naujų kalbų ir ar jūs galite pasinaudoti kuriuo nors iš jų metodų, kurie padėtų kalbų mokymuisi. 🚀



Sėkmė niekada neateina be pastangų


Gali atrodyti, kad Mormonų misionieriai kalba beveik automatiškai ir tik atvykę į jūsų šalį jau gali su jumis tinkamai pasikalbėti. Taigi tai automatiškai verčia manyti, kad jie naudoja kažkokią specialią slaptą metodiką. Tačiau iš tikrųjų viskas yra daug paprasčiau.


Prieš atvykdamas į jūsų šalį kiekvienas Mormonų misionierius išklauso 8 – 12 savaičių programą, kurią sudaro bent 6 – 8 val. per dieną, skirtos kalbos mokymuisi. Taigi, žinodami tai, į jų įgūdžius žiūrėtumėte kitaip – ​​tai nėra stebuklas, kad jie moka kalbą. 😉


Jei mokinantis su Speakly skirsite tiek pat laiko, pasieksite nepaprastai geresnių rezultatų vien dėl to, kad Speakly moko tik statistiškai svarbiausius žodžius ir sakinius.


Bet nepaisant to, nuostabu, kokie motyvuoti ir atkaklūs yra misionieriai – nes išklausę programos kursą, kiekvienas iš jų skiria bent valandą per dieną susitelkimui į reikalingos kalbos mokymąsi. ☝️




Atsakymas į klausimą "Kodėl?"


Daugumai besimokančiųjų kalbas klausimas „Kodėl turėčiau mokytis šią konkrečią kalbą?” lieka neatsakytas arba nėra pakankamai stiprus, kad motyvuotų juos nuosekliai mokytis. Tie, kurie turi pakankamai tvirtą „Kodėl“, savo kalbos tikslus pasiekia ypač greitai su tokių programų kaip Speakly pagalba, nes jos tiesiog yra nuoseklios.


Tačiau Mormonų misionierių atveju „Kodėl“ jau yra formulėje. Tai sutvirtina jų įsitikinimus, kuriais jie giliai tiki, ir tai yra pakankama motyvacija būti nuosekliems – ir sąžiningai bent valandą per dieną investuoti į savo studijas. 😉



Pilnas įsitraukimas


Dalyvaudami 9–12 savaičių trukmės intensyvaus mokymosi kursuose, Mormonų misionieriai 6 – 8 valandas per dieną, kol jie yra mokymo įstaigoje, yra mokomi naudoti tik tą užsienio kalbą. Vadinasi, neturėdami galimybės naudotis gimtąją kalba, jie tiesiog ima naudoti mokomąją kalbą aktyviai, prašo paaiškinimų ar patys stengiasi paaiškinti.


Vadinasi, jie iš tikrųjų bando kasdien vartoti kalbą su kitais besimokančiaisiais ir tai yra vienas iš pagrindinių jų sėkmės raktų.



Mokinių įgalinimas vietoj jų menkinimo


Mokymosi sistema, kurią Mormonų misionieriai naudoja savo mokymo įstaigose, yra įdomi daugeliu atžvilgių. Pavyzdžiui, jei kam nors sunkiai sekasi su prancūzų, ispanų ar vokiečių kalbomis, tuomet mokytojai pasodina šį žmogų pietauti šalia tų, kurie mokosi arabų ar kitų daug sudėtingesnių kalbų. Supratę, kokios sudėtingos tos kalbos, mokiniai, kuriems sunkiai sekasi mokytis kalbas, bus motyvuoti tęsti dabartines studijas.☝️


Visi žinome, kad mes tampame tais 4–5 žmonėmis, kurie mus supa – jei mus supantys žmonės yra motyvuoti ir rimtai nusiteikę imtis tikrai sudėtingos užduoties, tuomet jūs taip pat tapsite stipriu mokiniu. 🚀


Kuo iš viso šito galite pasinaudoti, kad geriau išmoktumėte kalbas?


  1. Turite tam skirti laiko. Kiekvieną dieną turite skirti bent 30 minučių susitelkimui į kalbos mokymus. Ir naudokite tokias priemones kaip Speakly, kuriomis galite tiesiog mėgautis negalvodami apie mokymosi logistiką.

  2. Patys sau atsakykite į klausimą "Kodėl?". Kodėl mokotės kalbą - kokia yra gilesnė motyvacija, slypinti už to? Kaip kalba iš tikrųjų pravers jums gyvenime, jei pasieksite užsibrėžtus tikslus?

  3. Net jei neturite galimybės kasdien naudoti užsienio kalbą - pavyzdžiui, jei esate gimtojoje šalyje, - eidami pasivaikščioti galite klausytis Speakly klausymo pratimų (ir taip sukurti svetimos kalbos aplinką savo gyvenime) ir kiekvieną kartą sakydami sakinį gimtąja kalba, pabandykite pagalvoti, kaip tai pasakyti ir užsienio kalba (net jei tai tik labai trumpos sakinio dalys).

  4. Apsupkite save žmonėmis, kurie nori tobulėti ir mokytis naujų dalykų. Jeigu jus supa žmonės, kurie nesidomi saviugda ir nuolatiniu tobulėjimu - pavyzdžiui, mokantis naujų kalbų - labai sunku rasti motyvacijos tai daryti ir pačiam.










99 views0 comments
bottom of page