top of page

Kaip mokytis gramatikos




Leiskite jūsų paklausti štai ko: kiek šiandien panaudojote gimtosios kalbos žodžių savo mintims išreikšti ir dienai praleisti? 100, 1000 ar 100 000 žodžių? Tyrimai rodo, kad kasdieniame gyvenime naudojame 4000 ar 5000 dažniausiai pasitaikančių žodžių. 😉


Tam, kad tai būtų prasmingas kontekstas: kalbėdami, jūs naudojate gramatiką. Jūs žinote, kaip sudaryti daiktavardžius (ar jie yra vienaskaitiniai ar daugiskaitiniai?), kaip asmenuoti veiksmažodžius (ar jie yra esamojo, būtojo atliktinio, esamojo atliktinio, būsimojo ar kokio kito laiko?) ir kitus dalykus, kuriuos apima tipinė gramatikos sistema. Bet darydami visa tai, jūs sąmoningai negalvojate apie visas tas sudėtingas gramatines sąvokas. Jums tai tarsi įgimta, kadangi esate įpratę naudoti tą kalbą ir turite nuojautą, kada ir kur kokį žodį vartoti.


Ir jei atvirai, dauguma žmonių netgi nesupranta, ką tokie žodžiai kaip “sintaksė,” “modalinis,” “įvardis,” “bendratis,” “žymimasis artikelis,” ir “frazinis veiksmažodis” reiškia. Ir net jei perskaitysite apie tuos žodžius ir jų reikšmę, tai daugeliui žmonių bus tik tuščios žinios. Jie negali užmegzti prasmingo ryšio, kad galėtų aktyviai panaudoti šias žinias išreikšdami save. ☝️


Taigi, pirmas dalykas, į kurį turime atsižvelgti kalbėdami apie gramatiką, yra atsikratyti pasenusio požiūrio, kad „prieš pradėdami kalbėti ir suprasti kalbą, turite žinoti jos gramatiką“, bet tikrovėje viskas yra atvirkščiai. Norint įgyti gramatinį supratimą, pirmiausia reikia kalbėti ir suprasti kalbą. 😉



Pateiksiu jums pavyzdį. Aš gana neblogai kalbu vokiškai ir, žinoma, gerai ją suprantu, tačiau niekada nesimokiau vokiečių kalbos gramatikos. Ir nors romaną iš vokiečių į estų kalbą išverčiau gana lengvai, tačiau negalėčiau įvardinti jokių vokiškų linksnių ar gramatikos taisyklių, net jei ir turėčiau tai padaryti.


Na, ir kaip gi aš tuomet kalbu ta kalba? Kalbu ja, remdamasis savo patirtimi naudojant tą kalbą, klausantis kitus kalbančius ja ir mėgdžiodamas jos vartojimą. Lygiai taip, kaip maži vaikai daro - jie pamėgdžioja suaugusiųjų kalbėjimo manieras, automatiškai perimdami jų kalbėjimo manieras.


Ir taip, kalbėdamas vokiškai aš šen bei ten artikelių ir linksniavimo klaidas, bet tiesą pasakius, man tai nerūpi. Aš tiesiog pasineriu į kalbą - pavyzdžiui, klausydamasis “Speakly” klausimo pratimų, aš išmokstu viena po kitos pašalinti tas klaidas, girdėdamas kaip kalba yra naudojama specifiniuose sakiniuose. Taigi, dabar kai jau kalbu vokiečių kalba ir ją suprantu, esu tikrai pasirengęs išmokti jos gramatikos, nes dabar susiduriu su didesniu kontekstu, kur galima ją panaudoti.


O iš tyrimų matome, kad toks požiūris duoda greitesnius ir geresnius rezultatus. Galite savęs paklausti: „Palaukite, bet kaip jūs galite asmenuoti veiksmažodžius, jei nežinote, kaip juos asmenuoti? Atsakymas paprastas ir slypi statistiniame aktualume. Peržvelkime tai. 🚀



Ne visi žodžiai (arba Veiksmažodžiai) vienodai svarbūs


Pateiksiu pavyzdį. Tarkime, turime išmokti prancūzišką veiksmažodį parler, kuris reiškia „kalbėti“. Tai gana naudingas veiksmažodis, kurį naudosite norėdami pasakyti „Je parle français“, „Aš kalbu prancūziškai“ arba „Pardon, je ne parle pas anglais“, „Atsiprašau, aš nekalbu angliškai“.


Na, o jei pažvelgsime į šio veiksmažodžio esamojo laiko asmenavimą prancūzų kalboje, tai atrodys taip:

  • Je parle

  • Tu parles

  • Il/Elle parle

  • Nous parlons

  • Vous parlez

  • Ils/Elles parlent


Tačiau akivaizdu, kad esamasis nėra vienintelis laikas; jų yra daug daugiau. DAUG daugiau. Tai yra tipiška su veiksmažodžio parler asmenavimo lentelė prancūzų kalba. Skirkite šiek tiek laiko įsigilinti.


Dabar įsivaizduokite, kad prisijungėte prie kalbos kursų ir per pirmąją pamoką gaunate krūvą lapų, kur išdėstyti „atitinkami veiksmažodžiai“ ir visas šios lentelės.


Jausitės pasimetę, nes jūsų smegenims vienu metu tikrai yra per daug informacijos. Ir ką turėtumėte daryti su visomis tomis asmenavimo lentelėmis? Įsiminti jas? Na, jei pabandysite, yra didelė tikimybė, kad pamiršite tai, ką įsiminėte prieš pradėdami vartoti kalbą, nes neturite konteksto - prasmingų kalbos žinių - pagal kurią kuriama gramatikos sistema. 🚀


Gerai, tuomet dar kartą pažvelkite į šį veiksmažodį parler. Gali nustebinti tai, kad netgi žodžio parler esamojo laiko formos yra vartojamos skirtingai. Kai kuriuos šių formų yra svarbesnės nei kitos. Galite įsivaizduoti, kad “Aš kalbu” paprastai yra svarbiau nei “jie kalba”, nes mes esame linkę daugiau kalbėti apie save nei kitus.


Iš to galime daryti prielaidą, kad tikrovėje iš tiesų net nėra tikslinga mokytis visas šias esamojo laiko veiksmažodžio formas. Tai gali būti ne optimalu dabartiniam jūsų lygiui, kadangi statistinė tikimybė, kad panaudosite jas pokalbyje su prancūziškais kalbančiais asmenimis, yra gana maža. ☝️


Todėl, norėdami tikslingai mokytis kalbą ir jos gramatiką, turite susikurti kalbą tik iš svarbiausių veiksmažodžio formų, būdvardžių ir kitų kalbos dalių. O smagiausia yra tai, kad jums visai nereikia pasinerti į kalbos gramatiką. Tai visiškai nėra būtina. Užuot bandę tobulai mokėti gramatiką, jūs sutelkiate dėmesį į mokymąsi kalbėti ir suprasti kalbą.


Geriausias būdas tai padaryti yra naudotis “Speakly” kalbų mokymosi programėle. Jos pagalba išmoksite tik statistiškai svarbiausius žodžius ir sakinius realaus gyvenimo kontekste, todėl praleisite visas nereikalingas smulkmenas.



Aiškus mokymasis ir numanomas mokymasis


Ar teko kada nors mokytis groti instrumentu?


Įsivaizduokite, kad mokotės groti instrumentu tiesiog skaitydami, kaip juo groti, o ne grodami. Skamba labai keistai, ar ne? Tačiau būtent taip dauguma mūsų esame priversti mokytis gramatikos. Užuot groję, mes turime daug žinių apie instrumento subtilybes, žinome sudėtingas akordų progresijas ir teoriją, tačiau atsisėdę prie pianino, negebame atlikti nieko prasmingo. 😭


Dauguma šiuolaikinių muzikos mokytojų pasakytų, kad geriausias būdas paskatinti besimokantįjį ugdyti naudojimosi instrumentu įgūdžius yra leisti groti mėgstamas dainas. Po to, kai jie bus įgiję pakankamai įgūdžių groti dainas, išmokykite juos instrumento „gramatikos“.



Ar man iš viso reikia mokytis gramatikos?





Mūsų smegenys yra labai supaprastintos: jei mūsų galvoje nekyla koks nors teisėtas klausimas, atsakymo mes neįsimename. Jei į atmintį prievarta įvedate informaciją, kuri nėra kilusi iš klausimo, kilusio iš tikro kalbos vartojimo, tai suveikia taip pat - pro vieną ausį įeina, o pro kitą - išeina..


Todėl galime teigti, kad taip, gramatika jums reikalinga, bet ne studijų pradžioje. Jums to prireiks vėliau ir net tuomet, ne visos iš karto, bet remiantis tuo, ko jums iš tikrųjų reikia. 🚀


Žinau, kad tai gali nuskambėti keistai, lyginant su tuo, ką sako mokytojai visame pasaulyje. Panašu, kad laikomasi suvokimo, kad reikia pradėti nuo gramatikos ir tik galiausiai pradėti kalbėti. Bet jei apie tai galvoji intuityviai, tai neatrodo teisinga. Kodėl tai nesuveikė su gimtąja kalba? Ir vaikai, kurie mokosi suprasti ir kalbėti užsienio kalba žiūrėdami animacinius filmukus, niekada nesusiduria su jokiomis gramatikos knygomis!


Priežastis yra paprasta: Vienas būdas mums, žmonėms, yra natūralus, o kitas - ne.


Pateiksiu jums dar vieną pavyzdį. “Speakly” programėlėje turime gramatinį skyrelį, kuriame pateikiame šiek tiek gramatikos kiekvieną kartą, kai kyla kokių nors klausimų. Tiesiog bakstelėkite gramatikos piktogramą, peržiūrėkite atitinkamą gramatikos informacijos dalį ir toliau ugdykite reikšmingus kalbos įgūdžius.


Pirmiausia kalbėkite, tada mokykitės gramatikos



Savo gimtąja kalba jūs išmokote kalbėti anksčiau nei išmokote derinti ją su gramatika ir visais kitais dalykais. Būtent taip turėtume elgtis ir mokydamiesi užsienio kalbos. Mūsų smegenims tai yra natūralu.


Taigi, kaip reikšmingai ugdyti savo kalbos įgūdžius?


Jums reikalingas didelis indėlis. 🚀

Rekomenduoju naudotis “Speakly” kalbėjimo pratimais. Kasdieninis jų klausimas padidina jų efektyvumą.


Jums reikia daug reikšmingo bendravimo. 🚀

Rekomenduoju naudotis “Speakly” GYVAI-situacijomis, kurios leidžia jums praktikuoti kalbėjimą - net jei jūs nesuprantate nei vieno žodžio.


Turite rasti pusiausvyrą tarp numanomo ir aiškaus mokymosi. 🚀

Įsisavinkite gramatikos informaciją mažomis dalimis, kad neapsisunkintumėte savęs. Taip kalbos įgūdžius išsiugdysite, pernelyg nesureikšmindami savo gramatinio supratimo „trūkumo“.


Raskite pusiausvyrą tarp šių dalykų ir pasinaudokite viskuo, ką siūlo „Speakly“ studijų sritis. Tai puikiai subalansuoja kalbos mokymąsi ir teikia pagalbą dėl gramatikos.









421 views0 comments
bottom of page