top of page

Atsikratant „kalbėjimo bloko“

Updated: Jan 29, 2021




Didelė dalis besimokančiųjų užsienio kalbos turi vadinamąjį „kalbėjimo bloką,“ kurį apibūdina kaip gebėjimą kalbą suprasti, bet ne kalbėti. 😕


Dažniausiai tai yra jau pažengusieji savo tikslinėje kalboje - kalbą supranta ir gali skaityti tekstus (bent jau dauguma), tačiau kažkas tiesiog neleidžia išreikšti mintis žodžiu.


Ar ir tau taip būna?


Jeigu esi vienas iš tų žmonių, kuriems bekalbant pritrūksta žodžių, leisk tau kai ką pažadėti - jei seksi mano patarimus, tavo kalbėjimo blokas išnyks per mėnesį, daugiausiai pusantro. Tau tereikės 30 min. per dieną 5 dienas per savaitę. 👍


Ar priimsi tokį iššūkį? 🚀


Kas sukelia kalbėjimo bloką?


Prieš neriant tiesiai į praktinius dalykus svarbu suprasti, kas sukelia taip vadinamą „kalbėjimo bloką“.


Deja, bet tai atėję iš tavo patirties mokantis kalbas mokykloje, o kartu tai susiję ir su tuo, kaip mes esame išmokyti jaustis, kai darome klaidas.


Svarstai kaip? Na, pagalvok, kaip kalbų yra mokoma mokyklose. Pagrindinis jų metodas - išmokyti tave išvengti klaidų, kadangi tavo pažymiai priklauso nuo to, kiek klaidų tu padarysi.


O kodėl tai kelią problemų? 🤔

Tai problematiška, nes nepaisant to, kad kalba yra natūrali kiekvieno iš mūsų dalis, esame užprogramuoti tikėti, kad jeigu aš padarysiu klaidą ir nemokėsiu kalbėti „teisingai,“ tada man visai neverta kalbėti ta kalba.


Tai labai paveiki mintis. Tiesiog pagalvok. Mokyklos sistema privertė galvoti, kad galbūt „vieną gražią dieną“ būsi vertas kalbėti šia kalba, bet dar ne dabar, nes vis dar darai klaidų.




Tai nėra natūralu


Prisimink, kai augau ir „mokeisi“ savo gimtosios kalbos. Niekas juk nebaudė už daromas klaidas. Greičiausiai tėvai tave pataisydavo, kai tarei tam tikrus žodžius, tačiau niekas nekūrė įspūdžio, jog tu dar nenusipelnei kalbėti šia kalba.


Kodėl? Nes klaidų darymas yra vienintelis būdas išmokti. Jis pats natūraliausias.


Galiu užtikrinti, kad bet kuris žmogus, mokantis daug užsienio kalbų, patvirtins, jog nebijo suklysti. Aš esu vienas iš jų!



Kaip tai įveikti?


Pirmas žingsnis yra suprasti, iš kur ateina kalbėjimo blokas. Dabar jau žinai, kad tai nėra tavo kaltė. Kalbėjimo blokas buvo užprogramuotas mokyklinės sistemos ir kitų tradicinių mokymosi būdų, kurie vertino tave tik pažymiais ir kliudė pasitikėti savimi mokantis užsienio kalbą.


Yra ir gerų žinių - įmanoma tai pakeisti ir gana greitai. Panašiai kaip psichologai padeda žmonėms įveikti aukščio, gyvačių ar kitokias baimes, mes padėsime tavo protui įveikti kalbėjimo bloką. Kaip jau minėjau teksto pradžioje, tai užtruks tik mėnesį ar pusantro.


Gali pasirodyti netikėta, tačiau tokį kalbėjimo bloką lengvai įveikti padės kasdienis klausymas. Jeigu dar neskaitei įrašo apie tai, kodėl yra be galo svarbu kasdien atlikti klausymo užduotis su Speakly, paskaityk čia.


Trumpai tariant, kalbėjimo bloką įveiksi:


➟ atlikdamas Speakly užduotis, kuriose yra patys svarbiausi tavo tikslinės kalbos žodžiai ir sakiniai;

➟ klausydamas vienos užduoties 5–7 dienas iš eilės. Užtenka klausytis kartą per dieną, bet dukart - dar geriau!



Kaip kasdienis klausymas paveikia tavo kalbėjimo bloką? Skamba neįprastai, ar ne?


Kaip minėjau anksčiau, kalbėjimo blokas kyla iš gilios baimės suklysti. Remiantis tyrimais, tai yra vienintelė priežastis. Nors ir moki daug žodžių bei sakinių, garsiai jų nepasakysi, nes galbūt suklysi ir bus gėda. Ir tai viskas. 💁‍♂️


Kaip pakartotinis klausymas gali tai pašalinti? Į tai padės atsakyti šie du aspektai.


➟ Pirmu atveju, kasdien klausaisi vis naujos klausymo užduoties. Arba žiūri filmą užsienio kalba.

➟ Antru atveju, tos pačios Speakly užduoties klausaisi 5–7 dienas iš eilės (ar dar geriau, dukart per dieną).


Dabar užduok sau klausimą: Kokią žinutę siunti sau pačiam atlikdamas šias užduotis? 👆


Galiu garantuoti, kad pirmu atveju tik sustiprinsi nepasitikėjimą savimi bei savo kalbėjimo bloką, nes jei nuolat suteiki sau naujos informacijos, dažniau palaikai jausmą, jog kažko nesupranti. Toks metodas stiprina kalbėjimo bloką, nes visa tai maitina žmogaus nepasitikėjimą savimi.


Antru atveju, kai klausaisi pakartotinai, turėsi priešingą atvejį. Užprogramuosi savo protą suvokti, kad esi susijęs su šia kalba ir taip panaikinsi su kalbėjimu susijusį nepasitikėjimą savimi.


Sunku net ir nupasakoti, kokį stiprų efektą toks klausymas kasdien turi. Pats jį matau kasdien, kai Speakly mokiniams pavyksta tobulėti; tokio tipo kasdienis klausymas padeda žmonėms įveikti kalbėjimo bloką ir išmokti sklandžiai išreikšti savo mintis užsienio kalba.


💎 Papildomas patarimas. Visada rekomenduoju bandyti įsiminti pilnus sakinius bei pastraipas iš klausymo užduočių. O tai padaryti lengva.


Kai tą pačią užduotį būsi perklausęs 7–8 kartus, jos sakiniai savaime užsiliks atmintyje. Kai tai pajusi, pasinaudok šia proga ir išmok pilnus sakinius bei pastraipas. Sustabdyk užduotį ir kartok. Man pačiam toks praktikavimasis labai patinka, kai mokausi kalbų su Speakly. Išbandyk ir tu! 😉






205 views0 comments
bottom of page