top of page

5 pačios unikaliausios egzistuojančios kalbos

Updated: May 29, 2022




Šiandien visame pasaulyje kalbama apie 6500 kalbų. Deja, kai kurių įdomiausių ir unikaliausių kalbų mes paprastai nežinome, nes iš tikrųjų mums tereikia kelių kalbų – kai kuriems iš mūsų užtenka tik vienos, kad galėtume gyventi visavertį gyvenimą. 🚀


Šiuo tinklaraščio įrašu siekiame atrasti keletą unikaliausių kalbų, kurios ir šiandien aktyviai vartojamos visame pasaulyje.


1. Silbo Gomero


Šia unikalia kalba kalbama Ispanijos La Gomeros saloje, esančioje į vakarus nuo Tenerifės. Pati kalba yra tokia pat unikali ir stebuklinga, kaip ir aplinka, kurioje ji buvo sukurta:


Kas daro Silbo Gomero išskirtinia yra tai, kad tai kalba, kurią sudaro tik švilpimas. Jums tai gali pasirodyti juokinga, bet iš tikrųjų tai gana naudinga, nes kalba buvo sukurta taip, kad ja būtų galima bendrauti iki 3 km atstumu kalnuotame reljefe. Ir būtent šis naudingumas – ypač lauko darbuotojams – jai padėjo išlikti iki šių dienų. 😉


Taigi, trumpai tariant, Silbo Gomero yra tik įprasta ispanų kalba, perkelta į supaprastintus švilpimo garsus.


Deja, nuo 1960 m. ši kalba tapo nepopuliari, nes ją daugiausia vartojo valstiečiai ir žemesnės klasės, todėl vidurinė klasė norėjo atsiriboti nuo jos vartosenos, kaip ženklą, kad ji yra iš žemesnės visuomenės klasės. ☝️


Šiandien kalba yra saugoma kaip unikalus paveldas La Gomera regione, o vietos gyventojai savo ypatingą kalbą vertina kaip kultūros vertybę. Be to, UNESCO įsipareigojo saugoti kalbą kaip kultūros paveldo pavyzdį.


Štai pavyzdys, kaip naudojama Silbo Gomero:



2. Esperanto


Maždaug 2 milijonai žmonių visame pasaulyje kalba esperanto kalba, todėl gali kilti klausimas, kodėl mes įtraukėme ją į šį unikaliausių pasaulio kalbų sąrašą.


Priežastis yra tai, kad esperanto kalba iš tikrųjų yra sukurta kalba, o tai reiškia, kad vienas asmuo, lenkas, vardu L.L. Zamenhof sukūrė šią kalbą 1873 –1887 m., siekdamas sukurti kalbą dėl lengvesnių tarptautinių santykių, kurią būtų lengva išmokti ir leisti žmonėms geriau suprasti vieni kitus, turint svarbiausią tikslą, kad pasaulis būtų be karų.


Kalba, žinoma, nėra sukurta nuo nulio, nes ji turėjo būti lengvai išmokstama – vadinasi, ji daugiausia paremta indoeuropiečių kalbomis – žodynas paimtas iš germanų ir romanų kalbų, o dauguma gramatikos struktūrų – iš slavų kalbų. ☝️


Maždaug 1920-aisiais ši kalba iš tikrųjų turėjo tam tikrą pasisekimą, bet buvo užguita autoritarinių režimų, nes buvo baiminamasi, kad ji bus panaudota pasipriešinimo tikslams. Taigi, nors Esperanto kalba nepasiekė savo tikslo, o anglų kalba tebėra pasauline kalba – šią kalbą įdomu pažinti.


Štai vaizdo įrašas, kuriame galite klausytis šios žavios kalbos:




3. Taa (taip pat žinoma kaip !Xóõ)


Ši kalba yra unikali tuo, kaip ja kalbama, nes dauguma jos žodyno elementų prasideda spragtelėjimo garsu –ir yra nuo 80 iki 160 skirtingų spragtelėjimo variantų. Maždaug 82 % žodyno elementų prasideda spragtelėjimu.


Dauguma šia kalba kalbančiųjų gyvena Botsvanoje, tačiau keli šimtai gyvena ir Namibijoje. Šioje turtingoje kalboje iš tikrųjų yra daugiausia fonemų (kuris iš esmės yra garsas, skiriantis vieną žodį nuo kito), daugiau nei 100 iš jų: 58 priebalsiai, 31 balsis ir keturi tonai.


4. Basque


Baskų kalba yra savotiška paslaptis. Ja kalbama Baskų grafystėje, Šiaurės Ispanijoje esančiame regione. Šią kalbą paslaptinga daro tai, kad kalbininkai iš tikrųjų negali apsispręsti, iš kur ši kalba kilusi.


Ir iš tiesų, ja kalbama tarp kalbų galiūnų, tokių kaip ispanų ir prancūzų kalbų, bet tai neprimena nė vienos iš šių kalbų. Taigi apie šią kalbą yra daug teorijų, viena iš jų, kuri šiuo metu populiariausia, kad baskų kalba kilusi iš didesnės kalbų šeimos, kurioje šiuo metu vienintelė išlikusi baskų kalba, bet kadaise apėmė didžiąją Vakarų Europos dalį.


Kad ir kaip ten bebūtų, pati kalba atrodo ir skamba nuostabiai keistai – norėdami jos pasiklausyti pažiūrėkite šį vaizdo įrašą:




5. Archi


Ši kalba, kuria kalba Arčiai pietų Dagestane, Rusijoje, yra neįprasta ir unikali, nes matematiškai yra 1502839 galimos formos, kurios gali būti kilusios iš vienos veiksmažodžio šaknies. Na... Šiuo atveju jaučiatės dėkingi ispanų, prancūzų ir kitoms kalboms, kurias galbūt mokate, kad jos turi tokį mažą veiksmažodžių laikų skaičių, kurį reikia įsiminti, tiesa?


Įdomu ir tai, kad ilgą laiką nebuvo rašytinių šios kalbos pavyzdžių, o tik 2006 m. jai buvo sukurta Kirilicos abėcėlė. ☝️










163 views0 comments
bottom of page