top of page

Kāpēc Speakly māca 4000 izplatītākos vārdus?

Updated: Jan 29, 2021



Speakly programmā nekas nav nejaušs. Tā kā mūsu mērķis ir piedāvāt labāko valodu apguves pieredzi, šajā lietotnē esam apvienojuši savas daudzu gadu garumā uzkrātās zināšanas par iegaumēšanas tehnikām un mācību metodēm.


Kā jau droši vien zini, Speakly programmā ir iekļauti 4000 vissvarīgākie vārdi un frāzes, ar kurām pietiek, lai brīvi komunicētu gandrīz jebkurā ikdienas situācijā. Vairāk par Speakly unikālo metodi vari izlasīt šajā bloga rakstā.


Varbūt esi aizdomājies, kāpēc Speakly māca tieši 4000 svešvalodas vārdus un ne vairāk? 🤔


Tam patiesībā ir ļoti vienkāršs izskaidrojums


Iemesls ir pavisam loģisks un praktisks: lai valodu apguvējiem ietaupītu enerģiju un laiku. Programma mācīs tikai to, kas ir noderīgs, neizniekojot laiku vārdiem, kas nenodrošinās lielus uzlabojumus.


Lai labāk izskaidrotu šo principu, vēlreiz apskatīsim Speakly metodikas būtību – mācīt izplatītākos vārdus to statistiskā nozīmīguma secībā.


Jau rakstījām, ka vārdu krājums, kas sastāv no 300 izplatītākajiem valodas vārdiem, ir noderīgs apmēram 42% reālās dzīves sarunām.


Zinot 1200 vārdus, šī procentuālā daļa pieaug līdz 72%. Savukārt 4000 svarīgākie valodas vārdi spēj nodrošināt labu sarunvalodas līmeni gandrīz jebkurā ikdienas situācijā. 😊


Apskatīsim šos skaitļus mazliet detalizētāk:


Kā redzams attēlā, jo vairāk vārdu tiek apgūts, jo mazāks ir valodas zināšanu līmeņa uzlabojuma kāpums.


Tā kā Speakly māca vārdus un frāzes to nozīmīguma secībā, ikdienas sarunās visbiežāk tiek lietoti pirmie 300 programmā iekļautie vārdi. Un, virzoties uz leju nozīmīguma skalā, šie vārdi tiek izmantoti retāk.


Pilnvērtīgai valodas lietošanai patiesībā vajag mazāk par 4000 vārdiem


Paanalizēsim to, cik svarīga ir statistikas nozīme valodu apgūšanā. Zinot vien 300 izplatītākos valodas vārdus, tu varētu saprast un komunicēt 42% ikdienas situācijās, bet, iemācoties 4000 vārdus, tu varētu brīvi justies gandrīz jebkurā situācijā. 300 vārdu apgūšana aizņem tikai mēnesi. Savukārt, lai iemācītos 4000 vārdus, ir nepieciešams daudz vairāk laika.


Tāpēc mēs ikdienā redzam, ka Speakly lietotāji attīsta tekošas runas prasmes pirms visu 4000 vārdu apgūšanas. Protams, ir patīkami zināt 4000 vārdus, bet, lai tiešām varētu brīvi runāt, pietiek zināt vien apmēram 2500 izplatītākos vārdus. 👌



Tas viss balstās uz statistisko nozīmīgumu


Bet tagad atgriezīsimies pie sākotnējā jautājuma – kāpēc 4000 vārdu un ne vairāk?


Atbilde slēpjas tajā pašā statistiskajā domāšanā.


Šeit jāsniedz kāds piemērs. Iedomājies vārdu, kas statistiski izplatītāko vārdu sarakstā atrodas 10 000. vietā. Tas nozīmē, ka šis vārds ir valodas 10 000. svarīgākais vārds. Kāda ir statistiskā varbūtība, ka tu lietosi šo vārdu bieži savās ikdienas sarunās?


Protams, tas diezgan lielā mērā ir atkarīgs no katra cilvēka, taču vidēji šāds vārds tiek izmantots 0,00007% no reālās dzīves sarunām. Šis varbūtības rādītājs ir tikpat liels kā varbūtība laimēt loterijā trīs reizes pēc kārtas. 😜


Tas liek aizdomāties, vai ne?


Tāpēc mēs esam noteikuši lietderīgā vārdu krājuma robežu līdz 4000 vārdiem, lai programmas lietotāji neizniekotu laiku mācoties vārdus, kas ikdienā nebūs noderīgi. 😉


Ja aizdomājamies par vārdnīcām, kurās ir ļoti liels vārdu apjoms, varam secināt, ka tās patiesībā spēj mazināt motivāciju, tādēļ valodu apgūšanas sākumā tās jāizmanto tikai tad, kad tas ir ļoti nepieciešams.


Kopsavilkums


Balstoties uz statistikas datiem, Speakly māca 4000 izplatītākos vārdus. Tie ir vārdi, kas tiešām palīdz lietot valodu ikdienas situācijās. Tāpēc nākamreiz, kad mācīsies kopā ar Speakly, ņem vērā, ka katrs apgūtais vārds un teikums tevi virza tuvāk tekošam runāšanas līmenim. 😉




395 views0 comments
bottom of page