top of page

Kā pārvarēt "valodas barjeru"?

Updated: Jan 29, 2021




Daudzi cilvēki, kas mācās jaunu valodu, piedzīvo "valodas barjeru", kas tiek raksturota kā spēja saprast valodu, bet grūtības tajā komunicēt. 😕


Tas parasti notiek vidējā valodas zināšu līmenī, kad valodas apguvējs saprot lielāko daļu no dzirdētā un lasītā teksta, bet kaut kas attur skaļi izteikt savas domas.


Vai tev arī ir šāda sajūta?


Ja esi viens no tiem cilvēkiem, kam runāšana sagādā grūtības, tad es tev varu ko apsolīt: ja ievērosi šajā rakstā sniegtos ieteikumus, tu pārvarēsi šo runāšanas bloku pēc viena vai pusotra mēneša. Tev tam būs tikai jāatlicina aptuveni 30 minūtes laika 5 reizes nedēļā. 👍


Vai pieņemsi šādu izaicinājumu? 🚀



Kas izraisa valodas barjeru?


Pirms aplūkot ieteikumus, ir svarīgi saprast, kādēļ cilvēkiem rodas šī nespēja runāt jaunā valodā.


Tās cēlonis izriet no pieredzes, kas gūta mācoties svešvalodas skolā; un tas viss ir saistīts ar to, kā mēs esam mācīti justies, kad pieļaujam kļūdas.


Kā tas notiek? Padomā par to, kā valodas tiek mācītas skolā vai citās vietās, kur tiek lietotas tradicionālas mācību metodes. Skolā māca izvairīties no kļūdām – skolēnu vērtējumi ir pilnībā atkarīgi no pieļauto kļūdu skaita.


Vai tas ir kaut kas slikts? 🤔

Tā ir ļoti liela problēma. Šādi mēs sākam uzskatīt, ka nedrīkstam izteikties, kamēr vien pieļaujam kļūdas un nerunājam "pareizi".


Šis princips atstāj lielu iespaidu. Šāda valodu apūšanas sistēma tev, iespējams, lika noticēt, ka varbūt "kādu dienu" tu varēsi runāt svešvalodā, bet ne tagad, jo tu joprojām pieļauj kļūdas.




Tas nav dabiski


Tagad centies atminēties bērnību un savas dzimtās valodas "iemācīšanos". Vai tu tiki sodīts par gramatikas kļūdām? Varbūt vecāki laboja kādus nepareizi izteiktos vārdus, bet viņi neradīja iespaidu, ka tu nedrīksti vispār runāt līdz kāda noteikta līmeņa sasniegšanai.


Kāpēc? Jo kļūdīšanās ir vienīgais veids, kā apgūt kaut ko jaunu – tā ir dabiska mācību procesa sastāvdaļa.


Un es varu apliecināt, ka jebkurš poliglots tev pateiks, ka tieši nebaidīšanās kļūdīties ir viena no galvenajām panākumu atslēgām. Tas attiecas arī uz mani!


Ko tu vari darīt, lai to pārvarētu?


Pirmais solis, lai atbrīvotos ir valodas barjeras, ir saprast, kāpēc tāda ir radusies. Tagad jau zini, ka tā nav tava vaina. Bailes izteikties svešvalodā attīsta skolas mācību sistēma un citas tradicionālās valodu apguves metodes, kas ar zemiem vērtējumiem nomāc drosmi runāt un kļūdīties.


Labā ziņa ir tā, ka šīs sajūtas ir iespējams pārveidot diezgan īsā laikā. Tāpat kā psihologi spēj pārliecināt cilvēkus pārvarēt bailes no lidošanas, čūskām vai augstuma, mēs varam palīdzēt tev vairs nebaidīties skaļi izteikties. Un, kā jau minēju šī raksta sākumā, tam ir nepieciešams aptuveni tikai pusotrs mēnesis.


Tas pirmajā brīdī var šķist neloģiski, taču attiecīgās valodas klausīšanās ikdienā palīdzēs viegli pārvarēt izteikšanās bailes. Šajā bloga rakstā esmu aprakstījis, kāpēc Speakly vingrinājumu klausīšanās katru dienu ir ļoti svarīga.


Lai pārvarētu izteikšanās bailes:


➟ pildi Speakly uzdevumus, kurā ir ietverti attiecīgās svešvalodas izplatītākie vārdi un frāzes;

➟ klausies vienu vingrinājumu 5-7 dienas pēc kārtas. Ar vienu klausīšanās reizi dienā būs pietiekami, bet divas reizes būs vēl labāk!



Kāda ir ikdienas klausīšanās ietekme uz valodas barjeru?


Kā jau minēju iepriekš, runāšanas barjera patiesībā rodas no bailēm kļūdīties. Pamatojoties uz pētījumiem, tas nav nekas cits. Pat ja zini daudz vārdu un teikumu, tu vilcinies tos skaļi izrunāt, jo varbūt kļūdīsies un apkaunosi sevi. Tas ir tieši tas. 💁‍♂️


Bet kā atkārtota vingrinājumu klausīšanās ikdienā to spēj labot? Lai atbildētu uz to, iedomāsimies šādus divus gadījumus.


➟ Pirmajā gadījumā tu katru dienu klausies jaunu vingrinājumu vai arī katru dienu noskaties kādu ārzemju filmu.

➟ Otrajā gadījumā tu klausies vienu un to pašu klausīšanās vingrinājumu 5-7 dienas pēc kārtas (vai vēl labāk – 2 reizes dienā).


Tagad pajautā sev: kādu iespaidu uz tevi atstāj katra šī darbība? 👆


Es varu garantēt, ka pirmajā gadījumā tu tikai vairosi savu nedrošību un līdz ar to bailes izteikties būs lielākas, jo, pastāvīgi saņemot jaunu informāciju, tu vienmēr atrodies stadijā, kurā kaut kas līdz galam nav skaidrs, tādēļ bailes runāt tikai saglabājas.


Atkārtota klausīšanās dara tieši pretējo. Tā tev sniedz pārliecību par spēju saprast valodu, kas pakāpeniski mazina ar kļūdu pieļaušanu saistīto nedrošību.


Es vēlreiz uzsvēršu, ka ikdienas klausīšanās ietekme ir ļoti nozīmīga. Tas ir arī redzams Speakly lietotāju vidū – ikdienas vingrinājumu klausīšanās ir galvenais, lai lielākā daļa cilvēku pārvarētu valodas barjeru un sāktu brīvi komunicēt.


💎 Papildu ieteikums. Es arī iesaku no klausīšanās vingrinājumiem iegaumēt veselus teikumus un rindkopas. Un to ir viegli izdarīt.


Kad vienu un to pašu uzdevumu esi noklausījies 7-8 reizes, tā teikumi automātiski paliek atmiņā. Kad tas notiek, mēģini iegaumēt veselas frāzes un rindkopas, apturi vingrinājumu un mēģini dzirdēto tekstu izrunāt skaļi. Tas ir tas, ko pats personīgi daru, kad Spekly lietotnē mācos jaunu valodu. Pamēģini! 😉






263 views0 comments
bottom of page