top of page

Jak začít mluvit cizím jazykem od prvního dne?

Updated: Nov 4, 2020



Učit se cizí jazyk není nic snadného. Žádný rozumný člověk neočekává, že v dohledné době začne mluvit jazykem, který se sotva začal učit. Koneckonců zatím nerozumíte tomu, co lidé říkají, ani nemůžete vytvářet věty v novém jazyce. Učíte se teprve svá první slova.


Bylo by bláznivé myslet si, že jazykem začnete mluvit od prvního dne, že? No, vlastně... V podstatě by to šlo. A mělo by. ☝️


Začněte teď


Neříkám, že budete moct hned od začátku volně konverzovat v cizím jazyce. Každopádně začít mluvit jazykem pomocí vět, které již znáte, je rozhodně dosažitelný cíl. A není lepší čas začít než právě teď. To, co jste se již naučili, byste měli hned začít používat.

When you wait to be ideal in a foreign language.

Nečekejte, až budete v jazyce „trochu lepší“. Protože takový pocit budete mít vždycky. A jakmile si budete myslet, že toho znáte dost na to, abyste začali procvičovat mluvení, promarnili byste několik měsíců nebo dokonce let učením se jazyka, aniž byste byli schopni mluvit.


Jediný způsob, jak se naučit mluvit jazykem, je aktivně ho používat. Pokud je tedy vaším cílem mluvit cizím jazykem, měli byste začít s procvičováním mluvení co nejdříve. Což je právě teď.


Jediný způsob, jak se naučit mluvit jazykem je aktivně mluvit.

Přestaňte se bát


Začít mluvit novým jazykem může být děsivé, ale vždy je snazší začít, když jste ještě začátečník, než později, když už si sami uvědomujete vlastní chyby (a věřte mi, že jich v průběhu uděláte spoustu. Dělat chyby však není nic zlého. Naopak - pomůže vám to naučit se jazyk rychleji.


Mějte také na paměti, že pokud začnete mluvit hned na začátku, vaše jazykové dovednosti se budou rozvíjet rychleji. Naučíte se, jak zvládnout mluvit se slovní zásobou, kterou máte. Pokud procvičujete mluvení hned od začátku, zvyknete si mluvit v cizím jazyce a vyhnete se zamrzání uprostřed věty.


Větu po větě


Pokud jste se právě začali učit jazyk, může být obtížné poznat, kde začít: Jaké věty zvolit? Kdy a kde je použít? Začněte větami, které jsou užitečné pro váš každodenní život.


Pro začátečníky bych doporučil jednoduché, ale univerzální věty, které lze použít ve všemožných situacích. Zde jsou některé, které můžete začít používat hned:👇


Dobrý den!

Nashledanou!

Ano.

Ne.

Nevím.

Jsem tady.

Kde to je?

Je to tady.

Moment.

Pojďme.


To jsou věty, se kterými můžete začít. Měli byste se stále učit nové věty a začleňovat je do svého každodenního života. Na Speakly najdete spoustu vět, které jsou užitečné v každodenním životě, takže si tam můžete jednu vybrat. 😉


Zdokonalte svou výslovnost


Zde je další důvod, proč začít mluvit hned: Pokud začnete s mluvením od prvního dne, investujete více času do cvičení správné výslovnosti.


Vytrénujete si ústa a jazyk, abyste vytvořili správné tvary potřebné pro cizí zvuky. Zvyknete si vydávat správné zvuky a používat specifický rytmus a melodii jazyka. Také si vycvičíte uši, aby tyto zvuky rozpoznaly.👂



Když se učíte se Speakly, poslouchejte výslovnost věty, opakujte ji několikrát a začněte větu používat tak často, jak jen to jde. Totéž můžete udělat s větami, které jste přeložili pomocí Google překladače.


Pokuste se tedy mluvit jazykem, kdykoli je to možné, abyste se s ním co nejlépe seznámili.


Procvičujte sami


Pokud žijete v zahraničí nebo v prostředí, kde budete mít spoustu příležitostí tento jazyk používat, je snadné začít tento jazyk začleňovat do svého každodenního života. Jak ale procvičovat, když nemáte s kým? Můžete si najít parťáka na učení jazyků, přesvědčit své přátele, aby se učili s vámi, nebo si můžete povídat sami se sebou.


Mluvit sám se sebou může zpočátku znít trochu divně, ale jakmile si zvyknete, uvidíte, že je to skvělý nástroj. V různých situacích si řekněte věty nahlas nebo si je opakujte pro sebe v hlavě.



Tímto způsobem si vytvoříte návyk a jakmile budete mít příležitost mluvit s jinou osobou, už jste si zvykli jazyk používat.


Bonusový tip: Uložte si větu


Pokud existuje věta, kterou byste chtěli používat, ale nemůžete si ji zapamatovat, uložte si ji jako tapetu v telefonu. 📲


Pokaždé, když se podíváte na telefon, uvidíte tu větu a to vám pomůže si ji rychleji zapamatovat.


Zároveň pokaždé, když budete chtít větu použít, můžete vytáhnout telefon a odtud ji přečíst. Přečtení věty je dobrým začátkem a postupem času vám to přijde snazší a snazší ji vyslovit.


Začněte mluvit hned!


Nečekejte na správný okamžik, protože žádný takový neexistuje. Začněte procvičovat hned teď. Vyberte si několik vět, které již znáte a začněte je používat ve svém každodenním životě. Používejte tyto věty tak často, jak jen to jde. 🙏


Jakmile si na ně zvyknete, přidejte si do seznamu další věty. Zkuste také vytvářet nové věty se slovy, která již znáte. Čím více procvičujete, tím je to snazší! 😉




163 views0 comments
bottom of page