top of page

Vai var mācīties divas svešvalodas vienlaicīgi?




Vienvārdsakot – jā. Tāpat vienlaikus var mācīties arī žonglēt, spēlēt ģitāru un stāvēt uz galvas. Bet tas NAV tas, ko es ieteiktu darīt iesācējam, jo apgūt vairāku valodu pamatus vienā laikā ir diezgan sarežģīti, kā arī tava atmiņa nebūs par to pateicīga. 😉


Bet, ja tev jau ir vidējas zināšanas vairākās valodās un tu vēlies saglabāt šo līmeni (un centies pāriet no pasīvajām prasmēm uz valodas reālu lietošanu), tad JĀ, to var darīt, ja vien ir laiks.


Šajā rakstā es centīšos izskaidrot, kādas nianses ņemt vērā, ja vēlies mācīties vairākas valodas vienlaikus, izmantojot Speakly lietotni. Ceru, ka šī informācija palīdzēs tev izlemt, vai vēlies to darīt. ☝️



1. Izvēlies būtiski atšķirīgas valodas



Mācoties divas līdzīgas valodas, pastāv liela varbūtība tajās apjukt, nespējot izveidot stabilu pamatu nevienai no tām.


Cilvēka smadzenēm ir grūti mācīties līdzīgas valodas; tās nezina, kuri vārdi būtu jāliek vienā vai otrā "nodalījumā", un tāpēc tajās tiek uzkrāta nesakārtotas informācijas masa. Tāpēc nav ieteicams vienlaikus mācīties, piemēram, spāņu un itāļu valodu, kas iesācēja līmenī vien novedīs pie abu valodu apvienošanas vienā kombinācijā.


Izvēloties valodas, kas ir no dažādām valodu saimēm un izklausās atšķirīgi (piemēram, spāņu un somu), tās sajaukt ir diezgan grūti. 🚀



2. Mācies abas valodas katru dienu



Kā jau esmu uzsvēris citos rakstos, efektīva svešvalodu apguve galvenokārt balstās uz mācību regularitāti. Pētījumi rāda, ka smadzenēm nepieciešama vienmērīga svešvalodas dienas “deva”; ja tās to nesaņem, valodas līmenis neattīstīsies vēlamajā tempā. Tieši tik vienkārši.


Tāpēc esi reālistisks attiecībā uz savu dienas grafiku un uzdod sev šādus jautājumus:

  • Vai es varu katru dienu iemācīties vismaz piecus līdz desmit jaunus vārdus Speakly programmā?

  • Vai es varu atvēlēt apmēram piecpadsmit minūtes dienā Speakly klausīšanās uzdevumam?

  • Vai es varu katru dienu atvēlēt desmit minūtes, lai atkārtotu apgūtos vārdus, izlasītu gramatikas sadaļu un veiktu citus Speakly vingrinājumus?


Daudziem cilvēkiem atbilde uz šiem trim jautājumiem būs apstiprinoša vienai valodai (valodas apguvei Speakly programmā nepieciešamas apmēram 30 minūtes dienā). Tomēr, ja runa ir par vairākām valodām, tam var vienkārši fiziski pietrūkt laika. 😉


Tāpēc apdomā kārtīgi, vai tu vari katru dienu atvēlēt vienu stundu divu valodu apguvei? Ja vari uz šo jautājumu atbildēt apstiprinoši, tad tikai uz priekšu! Svešvalodu mācīšanās ir brīnišķīgs process, kas ne tikai palielinās tavu pašapziņu, bet arī sniegs reālas prasmes, kuras varēsi izmantot, lai pilnvērtīgi izzinātu apkārtējo pasauli.



3. Nedari vairākas lietas vienlaikus





Cilvēkiem nepadodas veikt vairākus uzdevumus vienlaicīgi. Pat ja tev šķiet, ka esi izņēmums, pētījumi rāda, ka neviens to nespēj darīt efektīvi. Vienlaicīga vairāku uzdevumu veikšana var radīt augstu produktivitātes sajūtu, taču rezultāti liecina par ko citu. Ir atklāts, ka vislabāk veicas tiem cilvēkiem, kuri koncentrējas uz vienu lietu.


Tāpēc, mācoties valodas, centies koncentrēties uz vienu uzdevumu. Speakly programmā to ir ļoti viegli izdarīt. Es iesaku katru dienu izpildīt šādus uzdevumus:

  • Sasniedz programmā uzstādīto dienas mērķi (pieci līdz desmit jauni vārdi dienā).

  • Katru dienu atskaņo klausīšanās uzdevumu (desmit līdz piecpadsmit minūtes).


Ja tev ir liela motivācija, vari veikt arī papildu uzdevumus:

  • Atkārto iepriekš apgūtos vārdus.

  • Vingrinies LIVE-situācijas.


Pārskatot uzdevumus, apsver, vai varēsi tos visus iekļaut savā ikdienas režīmā ar divām valodām. To nav grūti izdarīt ar vienu valodu, bet divu valodu apgūšana prasa rūpīgāku plānošanu.


4. Bez steigas!



Mācoties divas valodas vienlaikus, rezultāti nav tik ātri, kā tas ir apgūstot vienu valodu. 🚀


Divu valodu apguve var aizņemt ilgāku laiku, un tev, iespējams, būs jākļūst radošam. Nekādā gadījumā nepārmet sev, ja jūti, ka progress ir pārāk lēns. Mācies savā tempā. Ja veltīsi pietiekami daudz laika, saglabāsi mērķtiecību, kā arī tev patīk abas valodas, iecerētais noteikti izdosies!









84 views0 comments
bottom of page