top of page

"Puhejumin" päihittäminen




Niin moni opiskelija kärsii "puhejumista," mikä tarkoittaa kykyä ymmärtää kieltä, mutta kyvyttömyyttä puhua sitä. 😕


Yleensä vaivasta kärsivät keskitason ja kehittyneet kielen opiskelijat. Vaikka he pystyvät ymmärtämään ja lukemaan kieltä (suurimmaksi osaksi), jokin estää heitä löytämästä oikeita sanoja ja ilmaisemaan itseään ääneen.


Tuntuuko tämä tutulta?


Jos olet yksi heistä, jotka tuskailevat oikeiden sanojen löytämiseksi ilmaistakseen itseään, niin anna minun luvata sinulle jotain: Jos noudatat tässä artikkelissa antamiani ohjeita, päihität puhejumisi kuukaudessa tai viimeistään puolessatoista kuukaudessa. Tämä vaatii sinulta vain noin 30 minuuttia, viisi kertaa viikossa. 👍


Otatko haasteen vastaan? 🚀


Mikä aiheuttaa puhejumin?


Ennen käytännön ratkaisuihin syventymistä on tärkeää ymmärtää, mikä aiheuttaa tämän niin kutsutun "puhejumin."


Surullinen totuus on, että kaikki juontaa juurensa kokemukseesi kieltenopiskelusta koulussa; ja kaikki liittyy siihen, miten meidät on ohjelmoitu suhtautumaan virheiden tekemiseen.


Miten niin? No,mieti miten kieliä opetetaan koulussa ja muiden perinteisten menetelmien avulla. Ne opettavat sinua välttämään virheitä — arvosanasi riippuu kokonaan tekemiesi virheiden lukumäärästä kokeessa.


Mitä vikaa siinä on? 🤔

Kyseessä on valtava ongelma. Vaikka kieli on luonnollinen osa meitä kaikkia, meidät on ohjelmoitu uskomaan, että jos teen virheen enkä puhu "oikein", niin en ansaitse puhua kyseistä kieltä ollenkaan.


Tämä on todella vahva ajatus. Mieti asiaa hetki. Koulujärjestelmä opetti sinut ajattelemaan, että ehkä “jonain päivänä tulevaisuudessa” tulet olemaan tarpeeksi hyvä puhuaksesi kieltä — mutta et vielä, sillä teet vielä virheitä.




Se on niin luonnotonta


Mieti nyt lapsuuttasi ja äidinkielesi "oppimista". Sinua ei rankaistu virheiden tekemisestä. Ehkä vanhempasi huomauttivat joistain oudoista sanoistasi ja lauseistasi ne kuullessaan, mutta sinua ei koskaan leimattu, etkä tuntenut itseäsi arvottomaksi.


Miksi? Koska virheiden tekeminen on ainoa tapa oppia — se on täysin luonnollista.


Ja voin vakuuttaa sinulle, että kuka tahansa kokenut kielten opiskelija kertoisi sinulle, että yksi heidän menestyksensä salaisuuksista on pelottomuus tehdä virheitä. Sama pätee myös minuun!


Mitä voit tehdä asian suhteen?


Ensimmäinen askel puhejumin päihittämiseksi on ymmärtää sen perimmäinen syy. Nyt ymmärrät, että se ei johdu sinusta. Koulujärjestelmä ja muut perinteiset kieltenoppimismenetelmät ohjelmoivat pelon sinuun leimatessaan sinut arvosanoilla ja lannistaessaan sinua, vaikka olit urhea yrittäessäsi käyttää kieltä.


Hyvä uutinen on se, että tämän ohjelmoinnin purkaminen on mahdollista varsin lyhyessä ajassa. Samoin kuin psykologit uudelleenohjelmoivat ihmisiä, jotka pelkäävät lentämistä, käärmeitä tai korkeita paikkoja, me voimme auttaa sinua uudelleenohjelmoimaan mielesi päihittämään puhejumin. Ja kuten mainitsin tämän artikkelin alussa, tämä vie vain kuukaudesta puoleentoista kuukauteen.


Sinulle saattaa tulla yllätyksenä, että puhejumista pääsee helposti eroon päivittäisen kuuntelun avulla. Jos et ole vielä tutustunut artikkeliin, jossa käsittelen Speaklyn erityisten kuunteluharjoitusten päivittäisen kuuntelun tärkeyttä, niin lue tämä postaus.


Yhteenvetona puhejumista pääsee eroon:


➟ tekemällä Speaklyn erityisiä harjoituksia, jotka sisältävät kohdekielesi tärkeimpiä sanoja ja lauseita oman tasosi mukaan; ja

➟ kuuntelemalla yhtä harjoitusta 5–7 peräkkäisenä päivänä. Yksi kuuntelukerta päivässä riittää, mutta kaksi kertaa on vielä parempi!



Mutta miten päivittäinen kuuntelu vaikuttaa puhejumiisi? Jokin siinä mättää, vai mitä?


Kuten mainitsin aiemmin, puhejumi juontaa juurensa syvästä virheiden tekemisen pelosta. Tutkimusten mukaan kyse on vain siitä. Vaikka osaat sanat ja lauseet, et sano niitä ääneen, sillä saattaisit tehdä virheen ja nolata itsesi. Siinä kaikki. 💁‍♂️


Mutta miten se korjautuu toistuvalla päivittäisellä kuuntelulla? Vastauksen löytämiseksi pohdi kahta seuraavaa tapausta.


➟ Ensimmäisessä tapauksessa kuuntelet joka päivä uuden kuunteluharjoituksen. Tai katsot päivittäin jonkin ulkomaisen elokuvan.

➟ Toisessa tapauksessa kuuntelet yhtä ja samaa Speaklyn kuunteluharjoitusta 5–7 peräkkäisenä päivänä kerran päivässä (tai vielä parempi, kaksi kertaa päivässä).


Kysy nyt itseltäsi: Minkä viestin annat itsellesi tehdessäsi näitä asioita? 👆


Voin vakuuttaa sinulle, että ensimmäisessä tapauksessa tulet vain kasvattamaan epävarmuuttasi ja pahentamaan puhejumiasi, sillä uuden tiedon tulva saa sinut tuntemaan aina, että et ymmärrä. Tämä menetelmä vain pahentaa puhejumia, sillä se ruokkii epävarmuuttasi.


Toisessa tapauksessa, toistuvassa kuuntelussa, teet aivan päinvastoin. Ohjelmoit aivosi uskomaan, että sinut on viritetty ymmärtämään kieltä, ja niinpä päihität virheiden tekemiseen liittyvät pelot.


En voi painottaa tarpeeksi tämän kaltaisen päivittäisen kuuntelun hyötyjä. Näen sen joka päivä Speaklyn opiskelijoiden keskuudessa; edellä mainitun kaltainen päivittäinen kuuntelu on useimmille ihmisille avain puhejumista eroon pääsemiseen ja kykyyn kommunikoida opiskelemallaan kielellä.


💎 Lisävinkkinä suosittelen aina, että opiskelijat alkavat heti alussa painamaan mieleensä kuunteluharjoituksien kokonaisia lauseita ja kappaleita. Tämä on itseasiassa aivan helppoa.


Kun olet kuunnellut harjoituksen jo 7–8 kertaa, sen lauseet alkavat jäädä mieleesi. Tämän tapahtuessa tartu tilaisuuteen oppia ulkoa kokonaisia lauseita ja kappaleita, keskeytä harjoitus, ja yritä toistaa lauseet ääneen. Tykkään tehdä näin opiskellessani eri kieliä Speaklyllä. Kokeile sinäkin! 😉






42 views0 comments

Comments


bottom of page