top of page

Piecas unikālākās valodas

Updated: May 29, 2022




Mūsdienās pasaulē runā apmēram 6500 valodās. Diemžēl daudzas no interesantākajām un unikālākajām valodām nav plaši zināmas, jo lielākajai daļai cilvēku ikdienas vajadzībām nepieciešams zināt vien dažas vai pat tikai vienu valodu. 🚀


Šajā rakstā vēlamies pastāstīt par vairākām īpašām valodām, kuras joprojām tiek aktīvi lietotas.


1. Silbo Gomero


Šī unikālā valoda tiek lietota Spānijas salā Gomera, kas atrodas uz rietumiem no Tenerifes. Pati valoda ir tikpat unikāla un maģiska kā daba, kurā tā dzimusi:


Silbo Gomero unikalitāte slēpjas faktā, ka šī valoda pilnībā sastāv no svilpojošām skaņām. Lai gan tas var izklausīties jocīgi, patiesībā ir ļoti praktiski, jo valoda tika radīta, lai nodrošinātu strādnieku saziņu vienam ar otru kalnainā reljefā 3 kilometru attālumā. Tieši šī valodas specifika ir iemesls, kādēļ to lieto arī mūsdienās. 😉


Tātad Silbo Gomero ir parasta spāņu valoda, kas pārveidota vienkāršotās svilpojošās skaņās.


Diemžēl šī valoda kopš pagājušā gadsimta 60. gadiem zaudēja popularitāti. Salas iedzīvotāju vidusslānis vēlējās distancēties no tās lietošanas, jo Silbo Gomero lietošana tika uzskatīta par piederības zīmi zemniekiem un sabiedrības zemākajam slānim. ☝️


Mūsdienās valoda tiek aizsargāta kā unikāls Gomeras reģiona mantojums, un vietējie iedzīvotāji to uzskata par kultūras vērtību. Turklāt UNESCO ir apņēmusies aizsargāt Silbo Gomero kā kultūras mantojuma piemēru.


Šeit ir Silbo Gomero skanējuma piemērs:


2. Esperanto


Apmēram 2 miljoni cilvēku visā pasaulē runā esperanto valodā, tāpēc varētu šķist dīvaini, kāpēc mēs to esam iekļāvuši pasaules unikālāko valodu sarakstā.


Iemesls ir tāds, ka esperanto patiesībā ir mākslīgi konstruēta valoda. Poļu izcelsmes valodnieks un ārsts L.L. Zamenhof radīja šo valodu laikā no 1873. līdz 1887. gadam ar mērķi uzlabot starptautiskās attiecības. Viņš vēlējās, lai cilvēki viegli iemācās šo valodu un labāk saprot viens otru, un lai pasaulē nebūtu karu.


Valoda, protams, nav radīta no nulles. Esperanto pamatā galvenokārt ir indoeiropiešu valodas – vārdu krājums ir ņemts no ģermāņu un romāņu valodām, un vairums valodas gramatisko struktūru ir ņemtas no slāvu valodām. ☝️


Ap 1920. gadu valodai bija zināmi panākumi, taču tās plašo lietojumu apspieda autoritārie režīmi, jo varas iestādes baidījās, ka valoda tiks izmantota pretestībai. Tādējādi, lai gan esperanto nav sasniedzis savu mērķi (angļu valoda joprojām ir “pasaules valoda”), tā joprojām ir interesanta valoda, ko apgūt.


Šajā video vari noklausīties esperanto valodas skanējumu:



3. Taa (pazīstama arī kā !Xóõ)


Šī valoda ir unikāla runas veida ziņā, jo lielākā daļa tās vārdu sākas ar klikšķa skaņu, un tai ir no 80 līdz 160 klikšķu variācijām. Ar klikšķi sākas aptuveni 82% taa valodas vārdu.


Vairums šīs valodas runātāju dzīvo Botsvānā, bet vairāki simti arī Namībijā. Aizraujošajā valoda satur lielāko daļu iespējamo fonēmu (skaņas, kas atšķir vārdus no vienu no otra): 58 līdzskaņus, 31 patskani un 4 toņus.


4. Basku valoda


Basku valoda ir sava veida mistērija. To lieto Basku apgabalā – reģionā, kas galvenokārt atrodas Spānijas ziemeļos. Šo valodu noslēpumainu padara tas, ka valodnieki joprojām nevar saprast, no kurienes tā ir radusies.


Basku valodu lieto spāņu un franču valodas reģionos, bet tā nav līdzīga nevienai no šīm valodām. Tādējādi par to ir daudz teoriju, starp kurām šobrīd populārākā ir šāda: basku valoda cēlusies no lielākas vairāku valodu saimes, kas kādreiz bija izplatīta lielākajā Rietumeiropas daļā, bet basku valoda ir vienīgā, kas saglabājusies līdz mūsdienām.


Lai kā arī būtu, pati valoda izklausās izteikti dīvaini. Par to var pārliecināties šajā videoklipā:




5. Arči valoda


Šī valoda, kurā runā arčini Dagestānas dienvidos, Krievijā, ir neparasta un unikāla ar to, ka tajā ir 1 502 839 dažādas formas, kuras var izveidot no vienas darbības vārda saknes. Šis fakts var likt mums novērtēt to, ka spāņu, franču un citās izplatītās valodās ir tik salīdzinoši maz darbības vārdu laiku, ko atcerēties.


Interesanti ir arī tas, ka ļoti ilgu laiku šai valodai nebija rakstveida parauga, un tikai 2006. gadā tai tika izveidota rakstiska versija, kas balstīta uz kirilicas alfabētu. ☝️










207 views0 comments
bottom of page