top of page

Miten aloittaa vieraan kielen puhuminen jo ensimmäisenä opiskelupäivänä?

Updated: Nov 4, 2020Vieraan kielen opiskelu ei ole helppoa. Järkevänä ihmisenä et varmasti oleta alkavasi puhumaan opiskelemaasi kieltä kovinkaan pian. Ethän tällä hetkellä ymmärrä edes mitä ihmiset sanovat, etkä osaa muodostaa uudella kielellä yhtään lausetta. Opettelet vasta ensimmäisiä sanojasi.


Olisi hullua olettaa, että alkaisit puhua kieltä jo heti ensimmäisenä päivänä, vai mitä? No, oikeastaan…Tavallaan voisit. Ja sinun pitäisi.☝️


Aloita nyt


En väitä, että alkaisit keskustella vieraalla kielellä vapaasti aivan alusta alkaen. On kuitenkin täysin mahdollista, että alat puhua kieltä käyttäen niitä lauseita, jotka olet jo oppinut. Eikä ole olemassa parempaa hetkeä aloittaa kuin nyt. Sinun pitäisi soveltaa oppimiasi asioita heti käytännössä.

When you wait to be ideal in a foreign language.

Älä odottele, kunnes olet kielessä ”vähän parempi”. Voit aina olla ”vähän parempi”. Ja sitten, kun tunnet viimein osaavasi tarpeeksi alkaaksesi harjoittelemaan puhumista, olet jo hukannut useita kuukausia, tai jopa vuosia, kielen opiskeluun osaamatta edelleenkään puhua kieltä.


Ainoa tapa oppia kieltä on puhua sitä. Joten, jos tavoitteesi on puhua vierasta kieltä, sinun tulisi aloittaa sen puhuminen niin aikaisin kuin mahdollista. Ja se hetki on nyt.


Ainoa tapa oppia kieltä on puhua sitä.

Hankkiudu eroon pelostasi


Uuden kielen puhuminen saattaa olla pelottavaa, mutta puhumisen aloittaminen on aina helpompaa aloittelijana kuin myöhemmin, kun olet jo kriittisempi omien virheidesi suhteen (ja luota minuun, tulet tekemään matkan varrella runsaasti virheitä. Virheet eivät kuitenkaan ole pahasta. Päinvastoin – ne auttavat sinua oppimaan kielen nopeammin.


Ota myös huomioon, että kun aloitat puhumisen varhaisessa vaiheessa, kielitaitosi tulee kehittymään nopeammin. Opit puhumaan hyödyntäen käytettävissäsi olevaa sanastoa. Jos harjoittelet puhumista alusta alkaen, totut vieraalla kielellä puhumiseen ja vältät jäätymistä kesken lauseen.


Etene lause lauseelta


Jos olet juuri aloittanut kielen opiskelun, voi tuntua vaikealta päättää mistä aloittaa: Mitkä lauseet valita? Milloin ja missä käyttää niitä? Aloita lauseista, jotka ovat hyödyllisiä päivittäisessä elämässäsi.


Suosittelisin aloittelijoille yksinkertaisia ja yleismaailmallisia lausahduksia, joita voidaan käyttää kaikenlaisissa tilanteissa. Tässä muutamia, joita voisit hyödyntää heti:👇


Hei!

Näkemiin!

Kyllä.

Ei.

En tiedä.

Olen täällä.

Missä se on?

Se on täällä.

Hetkinen.

Mennään.


Nämä ovat lauseita, joilla aloittaa. Jatka uusien lauseiden oppimista ja ala käyttää niitäkin päivittäisessä elämässäsi. Speaklystä löydät runsaasti hyödyllisiä arkielämän lauseita, joten voit valita niistä. 😉


Voit myös kysyä apua kaverilta uusien lauseiden keksimisessä tai käyttää Google Translatea. Mitä tulee kuitenkin Google Translateen varmista, että käännös on oikein. Jos olet kiinnostunut tietämään lisää Google Translaten käytöstä uutta kieltä opiskeltaessa, täällä on siitä artikkeli.


Hio ääntämystäsi


Tässä on vielä yksi syy aloittaa puhuminen heti: Jos aloitat puhumisen jo ensimmäisestä päivästä lähtien, tulet investoimaan enemmän aikaa oikean ääntämyksen treenaamiseen.


Tulet harjaannuttamaan suutasi ja kieltäsi muodostamaan oikenlaisia muotoja, joita tarvitaan vieraiden äänteiden tuottamisessa. Totut oikeiden äänien tuottamiseen ja käyttämään kielen erityistä rytmiä ja melodiaa puhuessasi.👂Tulet myös treenaamaan korviasi näiden äänien tunnistamiseksi. Opiskellessasi Speaklyn avulla kuuntele lauseen ääntämystä, toista lause moneen kertaan ja aloita sen käyttäminen niin pian kuin mahdollista. Voit tehdä samoin niiden lauseiden suhteen, jotka olet kääntänyt Google Translatella.


Joten yritä puhua kieltä aina kun mahdollista, jotta siitä tulisi niin luontevaa kuin mahdollista.


Harjoittele itsenäisesti


Jos asut ulkomailla tai ympäristössä, jossa sinulla on runsaasti mahdollisuuksia käyttää kieltä, vieraan kielen tuominen osaksi päivittäistä elämääsi on helppoa. Mutta miten harjoitella, jos ei ole ketään, jonka kanssa harjoitella? Voit etsiä kielenopiskeluparin, saada kaverisi opiskelemaan kanssasi tai voit puhua itseksesi.


Yksin puhuminen saattaa ensin kuulostaa hiukan oudolta, mutta kunhan totut siihen tulet huomaamaan sen olevan mahtava apukeino. Lausu lauseet itse itsellesi ääneen tai toista niitä mielessäsi erilaisissa tilanteissa.Näin kielen harjoittelusta tulee tapa, ja kun mahdollisuus harjoitella jonkun kanssa tulee, olet jo tottunut kielen käyttämiseen. Jos olet kiinnostunut eri tavoista harjoitella kieltä, lue tämä ….n kirjoittama artikkeli.


Bonusvinkki: Tallenna lause


Jos on olemassa jokin lause, jota käyttäisit usein, mutta et vain pysty muistamaan, tallenna se taustakuvaksi puhelimellesi. 📲


Aina katsoessasi puhelintasi näet lauseen, mikä tulee auttamaan sinua muistamaan sen nopeammin.


Ja aina kun haluat käyttää lausetta, voit ottaa puhelimen esiin ja lukea sen siitä. Lauseen lukeminen auttaa sinua pääsemään alkuun ja ajan myötä tulet lausumaan lauseen yhä helpommin.


Aloita puhuminen nyt


Älä odota täydellistä hetkeä, sillä sellaista ei ole. Aloita harjoittelu nyt. Valitse muutama lause, jotka osaat jo ja aloita niiden käyttäminen päivittäisessä elämässäsi. Käytä näitä lauseita niin usein kuin mahdollista. 🙏


Kun olet tottunut niiden käyttämiseen, lisää uusia lauseita listaasi. Yritä myös luoda uusia lauseita jo tuntemiesi sanojen avulla. Mitä enemmän harjoittelet, sitä helpompaa se on! 😉
115 views0 comments

Comments


bottom of page