top of page

Kā sākt runāt jaunā svešvalodā no pirmās dienas?

Updated: Jan 29, 2021



Tu droši vien neuzskati, ka sāksi mācīties svešvalodu un uzreiz jau varēsi tajā sazināties. Kā gan tas vispār varētu būt iespējams, ja mācies tikai pirmos vārdus, līdz ar to nesaproti cilvēku teikto un nespēj veidot teikumus?


Būtu neprātīgi pieņemt, ka valodu var sākt lietot jau pirmajā mācību dienā, vai ne? Nu, patiesībā... to var darīt. Un tas pat ir ļoti ieteicams. ☝️


Sāc uzreiz


Mēs neapgalvojam, ka tu varēsi brīvi sarunāties jau no paša sākuma. Tomēr sākt runāt, izmantojot jau zināmus vārdus un frāzes, ir pavisam sasniedzams mērķis. Sākšanai nekad nav labāka laika kā tagad. Nevilcinies lietot to, ko esi jau iemācījies.

When you wait to be ideal in a foreign language.

Negaidi to brīdi, kad kļūsi “labāks” valodas pārzinātājs, jo tu ilgi atradīsies šajā fāzē. Kad jutīsies pietiekami pārliecināts par savām zināšanām, būs pagājuši vairāki mēneši vai pat gadi, tādēļ, ja pa šo laiku nebūsi attīstījis runas prasmes, būsi izniekojis daudz laika.


Vienīgais veids, kā iemācīties runāt jaunā valodā, ir runāt. Tātad, ja tavs mērķis ir runāt svešvalodā, tad to jāsāk darīt pēc iespējas ātrāk. Un tas ir tieši tagad.


Vienīgais veids, kā iemācīties runāt jaunā valodā, ir runāt.


Aizmirsti savas bailes


Runāt jaunā valodā var būt biedējoši, bet vienmēr vieglāk ir sākt to darīt iesācēja posmā, jo vēlāk tu būsi ievērojami kritiskāks pret sevi un analizēsi kļūdas, kuras laika gaitā pieļausi ļoti daudz. Tomēr kļūdu pieļaušana nav slikta lieta – tieši otrādi, tās tev palīdzēs ātrāk attīstīties.


Ja sāksi runāt uzreiz no pirmās mācību dienas, tavas valodas prasmes uzlabosies daudz ātrāk. Lieto tikko apgūtās frāzes, kas tev palīdzēs pierast pie runāšanas un ļaus pārkāpt pāri bailēm izteikties.


Teikumu pa teikumam


Ja uzsāki mācīties jaunu valodu pavisam nesen, tad var būt grūti saprast, ar ko sākt – kādus teikumus mācīties vispirms? Kad un kur tos izmantot? Galvenais ieteikums: sāc ar vārdiem un frāzēm, kas ir izplatīti un noderīgi ikdienas dzīvē.


Iesācējiem ir ieteicamas vienkāršas, bet universālas frāzes, kuras var izmantot dažādās situācijās. Šeit ir dažas frāzes, kuras ikviens var sākt lietot uzreiz.👇


Labdien!

Uz redzēšanos!

Jā.

Nē.

Es nezinu.

Es esmu šeit.

Kur tas ir?

Tas ir šeit.

Vienu mirklīti.

Ejam.


Sāc ar šīm frāzēm. Turpini mācīties un iekļaut savā ikdienas dzīvē aizvien jaunus teikumus. Tieši Speakly programmā tev ir iespēja apgūt svarīgas frāzes, kuras visvairāk nepieciešamas reālās dzīves sarunās. 😉


Izrunas attīstīšana


Vēl viens iemesls, kādēļ ir svarīgi sākt runāt uzreiz. Ja sāksi to darīt jau no paša sākuma, tu ātrāk apgūsi pareizo izrunu.


Runājot citā valodā, mutei un mēlei ir jāpierod pie jaunu skaņu radīšanas. Laikā, kad vingrināsi muti un mēli pareizajām skaņām, tu arī pieradīsi pie valodas specifiskā ritma un melodijas, trenējot ausis atpazīt šīs jaunās skaņas.👂



Kad mācies ar Speakly, atkārto dzirdētās frāzes vairākas reizes un sāc tās lietot, cik bieži vien iespējams. To pašu vari darīt ar teikumiem, kurus tulko ar Google Translate palīdzību.


Tāpēc mēģini pēc iespējas biežāk izrunāt jaunās frāzes, lai ātrāk pierastu pie valodas skanējuma.


Practice by yourself


Ja dzīvo ārzemēs vai bieži atrodies vidē, kur tev ir daudz iespēju lietot attiecīgo svešvalodu, iekļaut valodu savā ikdienas dzīvē ir diezgan vienkārši. Bet ko darīt, ja nav neviena, ar ko komunicēt tev nepieciešamajā valodā? Tu vari atrast valodu partneri internetā, pierunāt kādu draugu tev palīdzēt vai arī sākt runāt ar sevi.


Runāt ar sevi var šķist nedaudz dīvaini, bet tas patiesībā ir diezgan efektīvi. Šādi tu spēsi justies brīvi, neraizējoties par kļūdu pieļaušanu, kā arī varēsi katrai frāzei veltīt tik daudz laika, cik nepieciešams. Tādēļ droši izrunā teikumus skaļi vai atkārto tos savā galvā pēc iespējas biežāk.



Šādā veidā tu attīstīsi paradumu lietot valodu, un, kad tev būs iespēja tajā sarunāties ar citu cilvēku, izteikšanās nešķitīs tik biedējoša.


Papildu ieteikums: saglabā frāzes


Ja ir kāda frāze, kuru bieži nākas izmantot, bet nekādi nespēj to atcerēties, saglabā to kā telefona fona attēlu. 📲


Katru reizi, kad apskatīsies telefonu, teikums būs tavā priekšā, un pakāpeniski tas nostiprināsies atmiņā.


Kā arī, ja vēlēsies lietot to teikumu, vienkārši izņem telefonu no kabatas un izlasi to.


Sāc runāt jau tagad!


Negaidi ideālo brīdi – tāda nav. Sāc vingrināties jau uzreiz. Izvēlies dažas zināmas frāzes un sāc tās lietot savā ikdienas dzīvē pēc iespējas vairāk. 🙏


Kad tās ir pietiekami nostiprinājušās atmiņā, mācies nākamos teikumus. Mēģini no apgūtajiem vārdiem veidot arī jaunus teikumus. Jo biežāk to darīsi, jo ātrāk attīstīsi tekošas runas prasmes! 😉




84 views0 comments
bottom of page