top of page

Kā mormoņu misionāri tik ātri apgūst valodas?




Droši vien arī tev kādreiz uz ielas ir pienākuši klāt jauki jaunieši ar labām manierēm, jautājot, vai nevēlies parunāties. Parasti šiem cilvēkiem ir vārdu birkas, un viņi vēršas pie citiem, lai runātu par Dievu. Runa ir par mormoņu misionāriem, kas pazīstami ar savu spēju ļoti ātri apgūt svešvalodas.


Šajā rakstā mēs analizēsim, kāpēc mormoņu misionāri tik veiksmīgi apgūst jaunas valodas, un apspriedīsim, kurus paņēmienus ikviens var izmantot savā valodu ceļojumā. 🚀



Bez pūlēm nav panākumu


Mormoņu misionāri jau ļoti drīz pēc ierašanās konkrētā valstī var tekoši sarunāties ar vietējiem iedzīvotājiem. Tāpēc varētu šķist, ka viņi izmanto kādu īpašu slepenu metodiku. Bet patiesībā viss ir daudz vienkāršāk.


Pirms ierašanās jaunā valstī katrs mormoņu misionārs iziet 8–12 nedēļu programmu, kas ietver vismaz 6–8 stundas valodas apguves dienā. Tātad tam nav nekāda skara ar maģiju. 😉


Ja, mācoties Speakly programmā, veltīsi tikpat daudz laika, tu iegūsi vēl labākus rezultātus, jo Speakly piedāvā tikai statistiski nozīmīgākos vārdus un teikumus.


Tomēr ir pārsteidzoši, cik misionāri ir motivēti un neatlaidīgi – arī pēc programmas pabeigšanas viņi velta vismaz vienu stundu dienā jaunās valodas pilnveidošanai. ☝️




Atbilde uz jautājumu "Kāpēc?"


Lielākajai daļai valodu apguvēju jautājums "Kāpēc man jāmācās šī valoda?" paliek neatbildēts vai nav pietiekami nozīmīgs, lai nodrošinātu nerimstošu motivāciju. Cilvēki, kuriem ir pietiekami skaidrs “kāpēc”, bieži vien izmanto valodu lietotnes, kā, piemēram, Speakly, un mācās regulāri.


Bet mormoņu misionāru gadījumā “kāpēc” jau ir iekļauts formulā. Mormoņi sludina savus uzskatus, kuriem viņi dziļi tic, un tas ir pietiekami, lai motivētu viņus nenovirzīties no mērķa un katru dienu veltīt vismaz stundu mācībām. 😉



Pilnīga "iegremdēšanās"


Mormoņu misionāriem ir jālieto tikai konkrētā svešvaloda 6–8 stundas dienā 9–12 nedēļu intensīvā kursā. Līdz ar to viņi sāk aktīvi lietot valodu bez iespējas lūgt kaut ko precizēt vai izskaidrot savā dzimtajā valodā.


Tāpēc viņi ikdienā cenšas lietot valodu kopā ar citiem valodas apguvējiem, un tā ir galvenā panākumu atslēga.



Studentu iedrošināšana, nevis noniecināšana


Mācību sistēma, ko mormoņu misionāri izmanto savās izglītības iestādēs, ir interesanta daudzos veidos. Piemēram, ja kāds “cīnās” ar franču, spāņu vai vācu valodu, skolotāji sēdina šo cilvēku pusdienās blakus kādam, kurš mācās arābu vai citu daudz grūtāku valodu. Redzot, ka ir arī sarežģītākas valodas, studentiem rodas stimuls turpināt mācīties savējo. ☝️


Kā zināms, mēs uzvedamies kā 4–5 mums tuvākie cilvēki. Ja šie cilvēki ir motivēti un gatavi veikt diezgan sarežģītus uzdevumus, arī tev ir lielākas spējas pārvarēt grūtības. 🚀


Ko var mācīties no šī raksta, lai efektīvāk sāktu mācīties valodas?


  1. Tev ir jāiegulda laiks. Katru dienu velti valodas apguvei vismaz 30 minūtes. Un izmanto tādas lietotnes kā Speakly, kur var vienkārši mācīties un nedomāt par mācību struktūru.

  2. Atbildi sev uz jautājumu "Kāpēc?" Kāpēc tu mācies valodu – kāds ir galvenais motivācijas pamats? Kā šī svešvaloda uzlabos tavu dzīvi, kad sasniegsi vēlamo līmeni?

  3. Ja ikdienā nav iespējas lietot attiecīgo svešvalodu, vari pastaigu laikā klausīties Speakly vingrinājumus un šādā veidā iekļaut apgūstamo valodu savā dzīvē. Kad izrunā teikumu savā dzimtajā valodā, padomā, kā tas skanētu svešvalodā (pat ja tā ir tikai neliela frāze).

  4. Centies būt starp cilvēkiem, kuri vēlas pilnveidoties un apgūt jaunas lietas. Ja tev apkārt ir cilvēki, kurus neinteresē pašattīstība, tad arī tev būs daudz grūtāk rast motivāciju.










41 views0 comments
bottom of page